Jan Boone in 2011 nieuwe CEO Lotus

©mfn online editor import

Per eind mei 2011 treedt een nieuwe generatie aan aan de top van de speculoos- en koekjesbakker Lotus Bakeries. Jan Boone, zoon van de huidige CEO Matthieu, en Jan Vander Stichele, schoonzoon van de gewezen CEO en huidige voorzitter Karel Boone, worden dan gedelegeerd bestuurder. Matthieu Boone wordt niet-uitvoerend bestuurder.

(tijd) - Bij Lotus Bakeries loopt de volgende generatie al enkele jaren warm. De opvolgingsaanpak van de koekjesgroep geldt als een schoolvoorbeeld. Nu wordt - ruimschoots op voorhand - verduidelijkt hoe de laatste stap precies zal verlopen, naar aanleiding van de algemene vergadering in mei volgend jaar.

Matthieu Boone wordt eind mei 2011 65 jaar en neemt dan afscheid van het uitvoerende niveau. Hij blijft nadien niet-uitvoerend lid van de Raad van Bestuur.

De huidige uitvoerende bestuurders Jan Boone en Jan Vander Stichele zijn, nadat ze hun carrière waren gestart buiten het familiebedrijf, al enkele jaren aan boord. In mei volgend jaar worden ze benoemd tot gedelegeerd bestuurder. In de praktijk zal er een taakverdeling ingevoerd worden in het directiecomité: Jan Boone zal de functie van CEO op zich nemen en Jan Vander Stichele de functie van COO, zij het in nauw overleg. Als gedelegeerd bestuurders zullen zij het management vertegenwoordigen in de raad van bestuur.

Het familiebedrijf, sinds 1988 beursgenoteerd, heeft inmiddels elf productievestigingen (België, Frankrijk, Nederland, Zweden en de VS) en een logistiek centrum in Lokeren. Het maakt onder andere speculoos, madeleine- en zebrakoekjes, galetten, wafels en marshmallows. Het werd opgericht in 1932 en fuseerde in 1974 met de wafelproducent Corona. Daarna volgde een rist overnames, waarvan recent enkele grotere: die van de Nederlandse peperkoekproducent Peijnenburg in 2006, en die van de Zweedse koekjesbakker Anna's in 2008.

In 2009 boekte Lotus Bakeries een winst van 34,6 miljoen euro (+ 1,6 %) op een omzet van 261,1 miljoen euro. Het trok het brutodividend met 1 euro op tot 7,8 euro per aandeel. Het is momenteel verwikkeld in een juridische strijd om het octrooi op speculoospasta, het laatste succesnummer.

ER

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud