Koopzondag succes bij zelfstandige winkeliers

©-

De omzet van de zelfstandige handelaars lag vandaag 5 procent hoger dan de vergelijkbare koopzondag vorig jaar. Atos Worldline (het vroegere Banksys) registreerde zaterdag 4,25 miljoen betalingen met een bankkaart.

(tijd/belga) - De koopzondag op 17 december was geen succes, maar vandaag deden heel wat zelfstandige winkeliers wel goede zaken. Traiteurs, bakkers en slagers tekenden een omzetstijging van 7 procent op. Kledingwinkels zagen de omzet gisteren met 3 procent aandikken. Doe-het-zelfzaken rekenen op een omzetstijging van 5 procent.

De totale omzetstijging van de voorbije koopzondag bedraagt ruim 5 procent. Dat blijkt uit een telefonische enquête van de Unizo-Winkelraad en de Mode Unie bij zelfstandige handelaars. Omdat veel bestellingen pas maandag worden afgehaald en betaald, verwacht Unizo dat morgen ook een topdag wordt voor de zelfstandige handelaars.

Bij Fedis, de federatie van de distributiesector die ook grotere ketens vertegenwoordigt, rekent men voor dit weekend op een status-quo in de voedingssector. Voor non-food verwacht Fedis een meerverkoop van 5 procent. ‘Het was een drukke zondag, maar geen rush. Zaterdag was wel enorm druk’, zegt Paskal Deboosere van Fedis. Ze verwacht dat morgen een erg drukke dag wordt omdat de Belg zijn kerstinkopen tot de laatste moment uitstelt. Omdat Kerstmis vorig jaar op een maandag viel en nu op dinsdag, is er een extra dag om inkopen te doen.

Atos Worldline, het vroegere Banksys, registreerde zaterdag 4,25 miljoen betalingen met een bankkaart. Dat was net niet voldoende voor een nieuw record. Vorig jaar werden op de zaterdag net voor Kerstmis een recordaantal van 4,3 miljoen elektronische betalingen gedaan. 

Woordvoerder Jean-Michel Dasnoy van Atos Worldline wijst erop dat de Belg zijn kerstinkopen nu spreidt over drie dagen. ‘Vandaag komen we wellicht uit op zo’n 2 miljoen transacties. Dat is meer dan op een andere zondag wanneer er ook winkels open zijn. We zagen vandaag ook een opvallend lange namiddagpiek in het gebruik van de bankkaart’, zegt Dasnoy. Hij verwacht morgen nog heel wat transacties.

De Nederlandse detailhandel rekent ook op een sterke kerstverkoop. De Raad Nederlandse Detailhandel (RND) verwacht een groei van liefst 15 procent. ‘Als de trend van het voorbije weekend maandag doorzet, groeit de kerstomzet dit jaar tot het recordbedrag van 700 miljoen euro’, zegt directeur Henk Kok.
In Nederland werd het record van het aantal betalingen met een bankkaart zaterdag wel gebroken. De Nederlanders betaalden ruim 9 miljoen aankopen elektronisch.   DA

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud