Advertentie
Advertentie

Luc Vandevelde neemt ontslag bij Carrefour (update)

Bernard Arnault en Colony Capital bezitten samen 9,8 procent in Carrefour. Zij hadden al 0,7 procent in hun bezit en kondigden woensdag aan dat zij bijkomend 9,1 procent verwierven. De Belg Luc Vandevelde blaast de aftocht als voorzitter van de toezichtsraad van Carrefour. Hij wordt vervangen door Robert Halley.

(tijd) De Franse zakenman en het Amerikaanse investeringsfonds schoten met hun investering de belangrijkste aandeelhouder van de distributiegigant, de familie Halley, ter hulp. Deze was in een bittere strijd verwikkeld met Luc Vandevelde, die in februari ontslagen werd als voorzitter van de familieholding. Woensdag nam hij ontslag als voorzitter van de toezichtsraad van Carrefour en in zijn plaats komt Robert Halley.

Een persmededling van Groupe Arnault en Colony Capital meldde dat beide bedrijven een onderneming hebben opgericht die 9,1 procent van de aandelen bezit. Arnault en Colony Capital bezitten elk de helft van de aandelen van deze nieuwe onderneming. Een gemeenschappelijk fonds bezat al 0,7 procent van Carrefour. Het belang is in zijn geheel ongeveer 4 miljard euro waard.

'De investering past in een strategisch en industrieel kader op lange termijn,' klinkt het zowel bij Arnault als Colony Capital. Ze voegen er wel aan toe dat ze van plan zijn 'samen te werken met de familiale groep Halley en het management.'

Op lange termijn is het niet uitgesloten dat beide nieuwe aandeelhouders hun participatie opdrijven, mogelijk door gedeeltelijk of volledig de aandelen in handen van de Halley's over te nemen, aldus waarnemers. Een woordvoerder van de Groupe Arnault liet weten dat het consortium tevreden is met een aandeel van 9,8 procent. Hij weigerde commentaar te geven over mogelijke plannen om het belang in Carrefour op te voeren in de toekomst. Hij voegde er wel aan toe dat, volgens de Franse wetgeving, een intentieverklaring enkel verplicht is als een drempel van 10 procent is overschreden.

De familie Halley, die 13 procent van de aandelen bezit en 26 procent van de stemrechten, heeft al langer problemen met Carrefour. De waarde van de aandelen van de Halley's is bijna gehalveerd sinds zij de keten Promodes in 1999 verkochten aan Carrefour. In januari maakte Carrefour verkoopscijfers bekend. Deze waren lager dan verwacht door analisten.

Luc Vandevelde werd in 2005 aangesteld als voorzitter van de Raad van Toezicht van Carrefour, nadat hij eerder al was aangesteld als de voorzitter van de holding van de familie Halley. De Belg was ook jarenlang een vertrouwensman van de Halley's. Op 13 februari 2007 werd hij ontslagen als voorzitter van de familieholding. Woensdag volgde het bericht dat Vandevelde ontslag had genomen bij Carrefour. Luc Vandevelde heeft recentelijk 215.000 aandelen aangekocht, of 0,03 procent van het uitstaande kapitaal van de groep Carrefour, met als doel 'de gevolgen van het beëindigen van zijn professionele activiteiten bij de groep te compenseren.'

Voor Arnault, vooral bekend als topman van Luis Vuitton Moët Hennessy (LVHM), betekent dit een diversificatie van zijn activiteiten. LVMH is het grootste luxeconcern te wereld en is bekend van merken zoals Moët et Chandon, Dior, Vuiton en Givenchy.

Colony Capital uit Los Angeles wordt geleid door de miljardair Tom Barrack. Het is in Europa actief in casinoactiviteiten in samenwerking met de hotelgroep Accor.

Carrefour is de grootste distributieketen in Europa met in totaal meer dan 12.000 winkels en supermarkten in 29 landen. De resultaten van de groep worden donderdag bekendgemaakt.

Het aandeel Carrefour sloot op 52,80 euro, een daling met 2 procent.

Laurent Willaert

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud