Miko boekt 18,5 procent minder nettowinst

Miko, de Turnhoutse specialist in koffieservice en kunststofverpakkingen, heeft vorig jaar 15 procent meer omzet gerealiseerd. De verzwakking van het Britse pond en de afwaardering van de goodwill op de overname van Grispa wogen echter op de nettowinst, die 18,5 procent lager uitkwam dan een jaar eerder. Concrete vooruitzichten voor 2009 geeft Miko niet, maar het bedrijf beklemtoont dat zijn gezonde financiële toestand verder groei mogelijk maakt.

(tijd) - De omzet van Miko rondde vorig jaar de kaap van de 100 miljoen euro. Concreet zette het bedrijf 113,3 miljoen euro om, wat 15,2 procent meer is dan in 2007. Van de omzet werd 48 procent gerealiseerd door de tak koffieservice en 52 procent door de tak kunststofverpakkingen. Vooral door de daling van het Brits pond bleef de omzetgroei van de koffieservice beperkt tot 2,8 procent. De kunststofafdeling daarentegen groeide met 30 procent, dankzij de overname van de kunststofverwerker Grispa uit Houthalen en interne groei van de Belgische en Poolse afdeling. Zo ging in het tweede kwartaal een groot contract voor margarinevlootjes van start en was er ook een groot contract van schaaltjes voor kant-en-klare maaltijden met een Zweedse afnemer.

De bedrijfskasstroom (ebitda) groeide vorig jaar met 8,3 procent tot 14,9 miljoen euro. De bedrijfswinst daalde echter met 4,9 procent tot 6,8 miljoen euro en de nettowinst kwamt 18,5 procent lager uit op 4,4 miljoen euro. De winstdaling heeft vooral te maken met een afwaardering van de goodwill van Grispa voor een bedrag van 400.000 euro en met wisselkoersverschillen ten bedrage van 700.000 euro. In de koffieservice daalde de bedrijfswinst met 12,7 procent, in de kunststofverpakkingsafdeling was er een groei met 1,6 procent.

Miko keert een brutodividend van 0,87 euro per aandeel uit, precies evenveel als een jaar geleden. Netto komt dit neer op 0,65 euro per aandeel.

Voor 2009 houdt Miko zich voorlopig op de vlakte, vanwege de moeilijke economische omstandigheden. Voor precieze vooruitzichten is het nog te vroeg. 'De financiële toestand blijft echter zeer gezond, en maakt verdere groei mogelijk', aldus het persbericht.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud