Nieuw mosselseizoen kent vreugde en wanhoop

Het nieuwe mosselseizoen is er een van vreugde en wanhoop. Dat zei Ton Verbree van de Nederlandse mosselproducentenorganisatie donderdag bij de presentatie van de nieuwe mosselen in Yerseke. Vreugde om de goede kwaliteit, maar wanhoop over een naderend einde van de Zeeuwse mossel.

(belga) - In de derde week van juli zijn de nieuwe Zeeuwse mosselen in de winkel te koop. De aanvoer is dan echter nog beperkt, waardoor de prijs kan oplopen.

Hoe duur ze precies worden, is nog niet duidelijk. Een doorsnee Imperial mossel kan, volgens de grootste handelaar Ron Barbé wellicht 10 euro per kilo kosten.

De mosselsector is echter op zijn hoede voor een naderend einde. Natuurorganisaties dwongen bij de Raad van State in februari een verbod af op het vangen van mosselzaad en mosselen in de Waddenzee. De mosselsector haalt 98 procent van de Zeeuwse mosselen uit de Waddenzee en moet nu zijn uiterste best doen aan te tonen dat de vangst geen schade aanricht, maar dat onderzoek duurt nog tot 2014. Verbree is bang dat vanaf 2010 nauwelijks meer mosselen op de markt komen.

Er zijn momenteel wel proeven met de kweek van mosselen op het vasteland. Een ervan is met installaties waarbij mosselzaad aan touwen vasthecht, waaraan de mosselen daarna groeien. Die proef lijkt succesvol, maar zal nog niet voldoende ontwikkeld zijn om aan de vraag te voldoen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud