Ontwerpakkoord bij Carrefour

©BELGA

Na een nacht onderhandelen is er eindelijk een doorbraak in het sociaal conflict bij Carrefour. Vakbonden en directie hebben een ontwerpakkoord bereikt. Dit weekend zal geen actie gevoerd worden.

(tijd) - Wat er precies in het ontwerpakkoord is overeengekomen, is niet bekend. Pas begin volgende week zal de sociaal bemiddelaar het plan toelichten, zo is te horen bij Carrefour. De vakbonden zullen dan ook het voorstel verdedigen bij hun achterban.

Het conflict draait om de werkvoorwaarden in de nieuwe hypermarkt in Brugge. Die opereert onder een aparte vennootschap zodat de werknemers er onder een ander paritair comité vallen dan hun collega's in de andere hypermarkten van Carrefour. Daardoor hebben zij minder gunstige arbeids- en loonvoorwaarden.

De vakbonden eisten tot nu toe steeds dat Carrefour de werkvoorwaarden van het personeel in Brugge zou gelijkstellen aan die in andere vestigingen. Volgens de directie is dat evenwel onbetaalbaar omdat de winkel in Brugge, door zijn ligging in een toeristische zone, uitzonderlijk vaak kan open zijn op zondag. De huidige regeling maakt dat het personeel op zondag aan 100 procent van het loon werkt, in andere vestigingen is dat aan 300 procent.

De directie kwam gisterenmiddag met een compromis op de proppen. Daar is de hele nacht over onderhandeld. Vanmorgen om half elf werd een voorakkoord bereikt.

De sfeer bij Carrefour was door het conflict de voorbije weken bijzonder gespannen. Na acties in Brugge op woensdag 22 oktober, is er elk weekend actie gevoerd aan verschillende winkels. De vakbonden probeerden de winkels telkens te blokkeren, maar in veel gevallen maakte de directie gebruik van een deurwaarder om de blokkades te breken.

De bonden vreesden dat de constructie in Brugge zou gekopieerd worden in andere vestigingen. De directie heeft dit steeds ontkend.

SDS

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud