Overnameprooi Cadbury wil zelf op jacht

©REUTERS

Cadbury-topman Todd Stitzer bleef woensdagmorgen op de vlakte over het overnamevoorstel van grotere rivaal Kraft. Tijdens een toespraak aan een groep investeerders in Londen benadrukte hij wel dat Cadbury zelf op jacht wil gaan om toekomstige groei te garanderen.

(tijd) - Algemeen werd verwacht dat Stitzer woensdag meer informatie zou geven over de prestatie van Cadbury in het derde kwartaal. Maar de topman van de Britse snoepgoed- en kauwgumfabrikant liet meteen verstaan dat hij wettelijk beperkt was in de commentaar die hij kon geven.

Wel gaf hij in een uitgebreide presentatie meer zicht op de weg die Cadbury de voorbije jaren heeft afgelegd en wat de ambities zijn voor de komende jaren. Cadbury zit momenteel halverwege een uitgebreid kostenbesparingsplan Vision Into Action. Dat programma moet de operationele marge van het bedrijf tegen 2011 optrekken tot ergens rond de 15 procent ('mid-teens'), tegen 11,5 procent nu.

Volgens Stitzer zit Cadbury op schema om die doelstelling te halen. De topman stak ook niet onder stoelen of banken dat hij de vrijgemaakte middelen wil gebruiken om bijkomende overnames te doen, vooral bedoeld om de aanwezigheid in groeimarkten te versterken.

Tot nu toe werd er steeds van uitgegaan dat Cadbury de komende jaren vooral wilde focussen op organische groei, nadat het vorig jaar zijn frisdrankenbusiness Schweppes afsplitste. Maar in een poging om investeerders te overtuigen van de eigen mogelijkheden, kwam Stitzer woensdag met een iets agressievere boodschap. 'Er zitten behoorlijk wat initiatieven in de pijplijn om de groei te verzekeren en ons marktaandeel te verhogen', zei hij.

In een eerste reactie waren analisten echter niet meteen onder de indruk. 'Als Cadbury onafhankelijk blijft, is het logisch dat ze bijkomende overnames moeten doen', zei analist Alex Sloane van Evolution Securities aan persbureau Bloomberg. 'Als argument tegen een overnamebod van Kraft weegt dat niet zwaar.'

Cadbury verwierp een overnamevoorstel van Kraft vorige week wegens te laag. Kraft wil 16 miljard dollar bieden voor de Britse groep.

Beleggers lijken ervan uit te gaan dat Kraft zijn bod nog zal verhogen, of dat er eventueel nog een tegenbod komt van een andere partij, want sinds het bekendraken van de interesse van Kraft noteert het aandeel van Cadbury fors hoger. Inmiddels zouden een aantal aandeelhouders van de Britse groep ook al hebben aangegeven dat ze wel zouden openstaan voor een verbeterd bod.

Kraft liet eerder deze week bij monde van topvrouw Irene Rosefeld verstaan dat het niet gehaast is, maar dat de groep een formeel bod overweegt. Of ze eventueel hoger willen gaan, is niet duidelijk.

 

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud