Overnames stuwen omzet Pinguin

©Lieven Van Assche

Pinguin, producent van diepvriesgroenten, kon over de eerste drie maanden van 2008 een omzet boeken van 113,9 miljoen euro. Dat is liefst 208 procent meer dan de 37 miljoen die over dezelfde periode vorig jaar werd behaald. Volgens Pinguin is de omzet in de lijn van de eigen verwachtingen.

Foto Lieven Van Assche: Arbeiders in een Pinguin-vestiging.

(tijd) - De toename is vooral te danken aan de recente overnames van Lutosa en de diepvriesgroentenactiviteiten van Salvesen en Padley in het VK. Die overnames werden na de eerste drie maanden van vorig jaar afgerond. De organische groei bedroeg 5 procent.

Voor het volledige jaar verwacht Pinguin 440 miljoen euro omzet te halen bij een recurrente bedrijfskasstroom van 9 procent. Daarmee bevestigt het management de prognose die bij de publicatie van de resultaten over het verkorte boekjaar 2007 werd gegeven. 'Het is de eerste keer dat we een becijferde prognose geven voor het lopende boekjaar,' zegt gedelegeerd bestuurder Herwig Dejonghe. 'We durven echter onze handen in het vuur steken voor die vooruitzichten.'

Grondstoffen

Wat de vooruitzichten betreft stelt Pinguin dat het 'steeds afhankelijk is van externe factoren als weersomstandigheden, oogstrendementen en prijzen van grondstoffen'. Dejonghe nuanceert wel de steile koersduik die het aandeel in januari nam, nadat de hogere contractprijzen met de landbouwers bekendraakten. 'Die hogere prijzen betalen we pas als er effectief geoogst wordt,' zegt Dejonghe. 'Rond die tijd worden de nieuwe jaarcontracten met onze klanten afgesloten, waarbij we onze marges onmiddellijk kunnen veilig stellen.'

Pinguin heeft intussen ook zo goed als alle benodigde contracten afgesloten met landbouwers om zijn aanvoer voor dit jaar veilig te stellen. 'Wij stelden vast dat landbouwers niet zo vlot overschakelen van teelt, zelfs al zijn andere teelten misschien voordeliger,' zegt Dejonghe. Enkel voor erwten en maïs moet nog zo'n 5 procent gevonden worden.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud