Overnemer voor Val Saint Lambert

Foto PhotoNews ©Photo News

Val Saint Lambert International (VSLI), het beursgenoteerde moederbedrijf van de gelijknamige kristalfabriek, draagt de merknaam Val Saint Lambert en alle overige activa over aan de curatoren. De opbrengst zou moeten volstaan om alle schulden van VSLI te betalen, maar een uitkering aan de aandeelhouders zit er niet in. Voor het Waalse bedrijf is intussen een overnemer gevonden. Dat meldt VSLI in een persbericht.

(tijd) - VSLI legde op 8 augustus de boeken neer. Als redenen voor het faillissement werd verwezen naar de gestegen grondstoffenprijzen en naar mislukte onderhandelingen over de instap van een partner. Mede dankzij een noodlening met waarborg van het Waals Gewest kon de activiteit worden voortgezet. Vandaag 30 september is de termijn verstreken die de Luikse rechtbank van koophandel had vastgesteld voor de voortzetting van de bedrijvigheid.

VSLI probeerde de voorbije weken nog een investeerder te vinden om via VSLI de kristalproductie over te nemen van de curatoren, maar dat is niet gelukt. Daarom heeft VSLI nu de merknaam en de activa aan de curatoren overgedragen. Die hebben intussen een overnamebod ontvangen, waarbij de activiteit per 1 oktober - dus zonder onderbreking - zou starten. Om op dit bod te kunnen ingaan dienden de curatoren echter niet alleen over de kristalfabriek te beschikken, maar ook over de merken, de voorraden en het handelsfonds. Door de volledige overdracht is er geen onderbreking qua leveringen en kan ook het personeel in dienst blijven.

De overdracht van merk en activa aan de curatoren zou voldoende geld moeten opbrengen om alle schuldeisers van VSLI te vergoeden, meldt het persbericht. De aandeelhouders moeten echter op niets meer rekenen.

Volgens het persagentschap Belga is de nieuwe eigenaar Val Saint Lambert Industrie. Deze onderneming wordt momenteel nog opgezet met privékapitaal aangebracht door Pierre Grivegnée. De naam Grivegnee viel eerder al als mogelijke investeerder in VSLI. Grivegnée is een immobiliënpromotor die een gecombineerd immoproject en vrijetijdscentrum aan het bouwen is naast het fabrieksgebouw van Val Saint Lambert.

Op 6 oktober vindt bij VSLI een buitengewone algemene vergadering plaats. De raad van bestuur van VSLI vroeg eerder dat de aandeelhouders dan voor een voortzetting van de activiteiten zouden kiezen, maar laat die vraag nu vallen. Zij stellen daarentegen voor dat de aandeelhouders zich, tijdens een latere vergadering - en nadat er een definitief akkoord is met de curatoren - zouden uitspreken over de vereffening van de vennootschap.

VSLI trok op 15 december 2005 naar de Vrije Markt van Euronext Brussel tegen 5,68 euro per aandeel. De koers piekte ooit op 14,95 euro, maar na de berichten over het faillissement viel het aandeel terug tot 1 euro.

Koen Lambrecht

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud