Pepsico lijft twee grootste bottelarijen in

Foto Bloomberg ©BLOOMBERG NEWS

De Amerikaanse frisdrankengigant Pepsico heeft zijn grootste twee bottelaars, Pepsi Bottling Group en PepsiAmericas, overgenomen. Pepsico betaalt 7,8 miljard dollar in cash en aandelen voor de aandelen die het nog niet in bezit heeft. Een eerder bod van het bedrijf was in april door de andere aandeelhouders van de bottelarijen afgewezen.

(tijd) - Pepsico betaalt 36,50 dollar per aandeel Pepsi Bottling en 28,50 dollar per aandeel PepsiAmericas. De helft van het bedrag is in cash, de rest in aandelen Pepsico, gebaseerd op de slotkoers van 31 juli.

Daarmee waardeert het frisdrankenbedrijf de belangen in de bottelarijen die het nog niet in handen heeft, op 7,8 miljard dollar of omgerekend 5,4 miljard euro. Pepsico heeft momenteel 33 procent in handen van Pepsi Bottling en 43 procent van PepsiAmericas.

Met de twee bottelarijen erbij, controleert het bedrijf 80 procent van zijn Noord-Amerikaanse activiteiten rechtstreeks. Dat moet leiden tot lagere kosten en een betere onderhandelingspositie ten opzichte van belangrijke afnemers zoals Wal-Mart.

Toen Pepsico in april een bod van om en bij de 6 miljard dollar lanceerde op de bottelaars, wezen de aandeelhouders dat bod af als te laag. De partijen schermden met verschillende schattingen van de potentiële kostenbesparingen. Die werden door de bottelaars op 850 miljoen dollar per jaar geraamd, terwijl Pepsico het bij jaarlijks 200 miljoen dollar hield. Pepsico schat de synergievoordelen nu op 300 miljoen dollar tegen 2012.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud