Advertentie

'Pinault zoekt koper voor Château Latour'

De Franse miljardair en zakenman François Pinault zoekt een koper voor het gerenommeerde Franse wijnhuis Château Latour. Dat schrijft de Britse krant The Times. De verkoop zou 150 à 200 miljoen euro moeten opleveren.

(tijd) - Château Latour staat bekend als een van de meest prestigieuze wijnen uit de Bordeaux. Het was in 1855 een van de vijf eerste premiers crus classés.

Volgens The Times zou de Franse zakenbank Lazard de markt discreet afschuimen op zoek naar een koper.

Er zouden verschillende geïnteresseerden zijn uit de sector zelf. Onder meer Bernard Magrez, de eigenaar van Château Pape Clément, zou kandidaat zijn. Hij zou, volgens geruchten in de wijnwereld, daarvoor financiële steun zoeken bij enkele vrienden, waaronder acteur en wijnliefhebber Gérard Depardieu.

Een verkoop moet volgens The Times zo'n 150 à 200 miljoen euro opbrengen. François Pinault kocht Latour in 1993 via zijn holding Artemis voor 105 miljoen euro.

Bij Artemis ontkent men vooralsnog alle berichten over een mogelijke verkoop. Maar in de wandelgangen is wel te horen dat Pinault manieren zoekt om de schulden bij zijn holding af te bouwen. Hij zou daarbij ook een verkoop van Christie's overwegen. Het Britse veilinghuis is sinds 1998 in handen van Artemis. Naar verluidt zouden enkele private equityspelers zich al gemeld hebben.

Artemis heeft de waarde van zijn portefeuille dit jaar flink zien dalen. De belangrijkste participatie van de groep, het controlebelang van 40 procent in de luxe- en distributiegroep PPR, heeft in 2008 tweederde van zijn waarde verloren. PPR, de groep waarmee Pinault zijn fortuin bouwde, is de eigenaar van topmerken als Gucci en Yves Saint Laurent. 

Artemis houdt ook nog een belang aan van 5 procent in de bouwgroep Vinci, een aandeel dat dit jaar 44 procent van zijn waarde is verloren, en 2 procent in de bouwgroep Bouygues, een aandeel dat ruim de helft minder waard is geworden.

 

 

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud