Pinguin neemt diepvriesgroenten Chrisian Salvesen over

Het West-Vlaamse Pinguin neemt in het Verenigd Koninkrijk de diepvriesgroente-activiteit over van Christian Salvesen PLC, een afdeling van Christian Salvesen Foods. Voor fabriek, machines, personeel en contracten telt Pinguin 4,65 miljoen pond (6,85 miljoen euro) neer. Daarnaast betaalt Pinguin nog eens 12,54 miljoen pond (18,47 miljoen euro) voor de voorraden, een bedrag dat nog kan varieren. Het volledige overnamebedrag wordt met leningen gefinancierd.

(tijd) De schulden en vorderingen worden niet overgenomen. 'Wij hebben ons geconcentreerd op die zaken waar we voor wilden betalen,' zegt financieel directeur Steven D'Haene. 'Het gaat dan om de machines, want we kunnen de productievolumes niet naar Belgie halen, en de voorraden die we goed kunnen gebruiken door de relatieve schaarste die er momenteel is,' aldus D'Haene.

Het bedrijf hoopt de transactie midden september af te ronden, na goedkeuring door de TUPE, de Britse instantie die toeziet op behoud van tewerkstelling en arbeidsvoorwaarden bij overnames. Dat meldt Pinguin in een persbericht.

De overgenomen activiteit omvat de activiteiten groenteverwerking, verpakking en opslag in vestigingen in het graafschap Lincolnshire, meer bepaald in Bourne, North Thoresby en Easton. In het op 31 maart besloten boekjaar 2006-2007 realiseerden deze activiteiten een omzet van 44,6 miljoen pond (65,7 miljoen euro) en een operationele winst van 0,7 miljoen pond (1 miljoen euro).

'De diepvriesgroentenafdeling van Christian Salvesen is gericht op supermarkten, daar waar wij meer bezig zijn met foodservice,' zegt D'Haene. 'Zolang wij die andere focus op een rendabele manier kunnen behouden, zullen we dat ook doen.'

De rendabiliteit is echter een andere kwestie. 'Een operationele winst van 0,7 miljoen pond op een omzet van 44,6 miljoen is natuurlijk veel te laag,' zegt D'Haene. 'Het is aan ons om die marges op te krikken door herstructureringen.' Pinguin deed eerder dit jaar hetzelfde bij Padley, een andere diepvriesgroenteverwerker in het VK die in juni werd overgenomen. 'Wij zijn niet van plan de problemen te laten aanslepen,' besluit D'Haene.

Christian Salvesen blijft eigenaar van grond en gebouwen, die gedurende 6 jaar voor een nulhuur aan Pinguin worden geleased. Pinguin heeft wel een optie verworven om de site van Bourne binnen de twee jaar over te nemen voor 4 miljoen pond. 'Dat is de site die volgens ons het meeste potentieel heeft,' aldus D'Haene.

Christian Salvesen behoudt zijn vestigingen in Grimsby, Hull en Lowestoft, die contractverwerking- en opslagdiensten bieden.

Kim Evenepoel kim.evenepoel@tijd.be

Koen Lambrecht koen.lambrecht@tijd.be

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud