Strafzaak tegen tabaksreus BAT

Het parket van Brussel trekt ten strijde tegen British American To- bacco (BAT). Dat is wereldwijd het nummer twee in de tabakssector en het bedrijf achter de bekende merken Lucky Strike, Belga en Tigra. Het parket heeft twee strafzaken geopend tegen BAT Bel- gium wegens illegale reclame, onder andere op fuiven voor jongeren. Dat bevestigt parketwoordvoerder Jean-Marc Meilleur aan De Tijd.

(tijd) - Het parket dreigt ermee de tabaksgigant voor de strafrechter te slepen. ‘We hebben het bedrijf voorgesteld minnelijke schikkingen van 55.000 en 200.000 euro te betalen’, vertelt de parketwoordvoerder. ‘De betalingstermijn is verstreken. De normale gang van zaken is nu dat we het bedrijf rechtstreeks dagvaarden voor de correctionele rechtbank.’

PRINCIPE

Al jarenlang stelt de tabaks- controledienst van de federale overheidsdienst Volksgezondheid alle mogelijke reclame-inbreuken vast bij BAT. Dat gaat over zowel illegale sponsoring van krantenwinkels en cafés, verboden reclame op het internet als illegale sponsoring van festivals. Maar de inbreuken op de tabaksreclamewet kregen in het verleden doorgaans geen passende sanctie.

Het was wachten op het parket van Brussel om eindelijk tegen BAT op te treden. BAT Belgium is immers gevestigd in het Brusselse Sint-Jans-Molenbeek.

Bij BAT kon gisteren niemand reageren op de strafdossiers tegen de onderneming. Het is dus niet bekend waarom BAT de twee voorgestelde minnelijke schikkingen niet betaalt.

Aan de hoogte van de bedragen zal het hoogstwaarschijnlijk niet liggen. Zo draaide BAT Belgium in 2008 nog een omzet van ruim 870 miljoen euro met een nettowinst van 105 miljoen euro. Het is meer waarschijnlijk een principekwestie.

Nochtans heeft de grootste tabaksfabrikant, Philip Morris, onlangs wél een schikking getroffen met het parket van Antwerpen. Het strafdossier tegen Philip Morris, bekend van de merken Marlboro en L&M, ging uitsluitend over verboden reclame in krantenwinkels. Het bedrijf betaalde 175.000 euro aan het parket.

Het belangrijkste gevolg van de schuldbekentenis was dat Philip Morris zijn promotiemateriaal in krantenwinkels drastisch moest inperken over heel België.

LARS BOVÉ

 

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud