Topman Heineken ontkent deelname aan bierkartel

Heineken heeft eind jaren negentig niet deelgenomen aan een bierkartel, zo heeft bestuursvoorzitter Jean-Francois van Boxmeer donderdag verklaard tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van het bedrijf.

(betten) 'Wij houden ons bij het standpunt dat er geen sprake is van een kartel. De Nederlandse markt is een van de meest concurrerende ter wereld', aldus Van Boxmeer.

De Europese Commissie legde Heineken, Grolsch en Bavaria gisteren een boete op van in totaal EUR 273.783.000. Heineken moet EUR 219.275.000 betalen.

Volgens de Commissie maakten de betrokken brouwers tussen 1996 en 1999 verboden prijsafspraken voor de Nederlandse markt, waardoor consumenten te veel betaalden voor hun biertje.

Van Boxmeer noemt de straf 'ongegrond'. 'Ons bedrijf is verbaasd. Heel verbaasd.' Heineken overweegt in beroep te gaan tegen de beschikking. Wel wordt de boete dit jaar genomen. Volgens de bestuurder is Heineken hiertoe verplicht.

De geldstraf wordt dit jaar behandeld als buitengewone post en zal geen invloed hebben op de winstverwachting van Heineken voor 2007. De brouwer voorziet nog altijd een autonome groei van de nettowinst van 10-13%.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud