Univeg kijkt naar Surinaamse bananenproducent

©Sofie Van Hoof

Het Belgische groente- en fruitconcern Univeg overweegt een overname van de Surinaamse bananenproducten Surland. Dat heeft de Surinaamse minister van Landbouw, Kermechend Raghoebarsing, verklaard.

(tijd) - In januari wordt een delegatie van Univeg verwacht, die de bananenplantages van Surland zal bezoeken en zal onderhandelen over een mogelijke transactie. Surland is de enige bananenproducent van Suriname. Het bedrijf ging in 2002 failliet, waarna alle activiteiten werden stopgezet. In 2004 werd de productie hervat onder de koepel Stichting voor de Surinaamse Bananensector. De doorstart werd gefinancierd door de Surinaamse overheid en de Europese Unie.

De voorbije jaren is ruim 20 miljoen euro gepompt in het verbeteren van de productie en de organisatie. De investeringen gebeurden met het oog op een privatisering van het staatsbedrijf. Een operatie waar het bedrijf volgens de Surinaamse overheid stilaan klaar voor is. Dat Univeg daarbij in beeld komt, hoeft niet te verbazen.

De dagelijkse leiding bij Surland is in handen van Katopé, het Franse groente- en fruitbedrijf dat zich in september liet opkopen door het Belgische concern Univeg. Met die overname zette Univeg zijn eerste stapjes op bananenmarkt. Dat was symbolisch, want sinds de groep door de fusie met het Italiaanse Bocchi begin 2006  doorstootte tot de absolute wereldtop in haar sector, kampte ze met één belangrijke handicap ten opzichte van haar belangrijkste concurrenten: ze had geen bananenactiviteiten.

Dole, Chiquita, Fresh Del Monte en Fyffes, de vier bedrijven groter dan Univeg, hebben die wel. Bananen tekenen voor liefst een tiende van de wereldwijde omzet uit groenten en fruit. En er is sinds het wegvallen van het Europese licentiesysteem nog heel wat groei te halen.

Het is dus vrij logisch dat Univeg interesse toont in Surland. Sinds de doorstart in 2004 is de productie bij het Surinaamse bedrijf verdubbeld. Wekelijks worden 80 tot 90 containers verscheept. Er werken 3.000 mensen. Katopé, dat zelf ook enkele miljoenen pompte in de ommekeer van Surland, rekent dit jaar op een verdrievoudiging van de winst bij het bedrijf tot ruim 700.000 euro.

Volgens de Surinaamse minister van Landbouw zal in januari met de Univeg-delegatie niet alleen gesproken worden over een overname, maar ook over een eventuele uitbreiding van het productgamma van Surland naar andere fruitsoorten dan bananen. Ook zou bekeken worden of andere exportmarkten kunnen worden aangeboord. Surland voert zijn nu bananen enkel uit naar de Europese Unie.

Univeg, goed voor een omzet van goed 2 miljard euro, is actief in meer dan 20 landen. Het bedrijf hoort toe aan de holding De Weide Blik, waarin oprichter Hein Deprez samen met zijn zus Veerle en de familie Bocchi de meerderheid heeft. CVC Capital heeft een minderheid.    SDS

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud