Vakbonden AB InBev woedend over bonussen topkader

De vakbonden bij Anheuser Busch InBev halen naar aanleiding van de aandeelhoudersvergadering van dinsdag hard uit naar de enorme bonussen die in het vooruitzicht gesteld worden voor de bedrijfstop als over enkele jaren de doelstellingen op vlak van schuldafbouw gehaald worden. Voor dinsdag wordt een prikactie in het vooruitzicht gesteld.

(belga) - In een voorstel dat dinsdag op tafel ligt van de aandeelhoudersvergadering zou Carlos Brito, ceo van AB InBev, volgens de vakbonden in 2013 een bonus kunnen opstrijken van 3,2 miljoen aandelen, wat tegen de huidige koers overeenstemt met circa 80 miljoen euro. Nog eens 12 andere topmensen zouden 28 miljoen aandelen onder elkaar kunnen verdelen als de schuld die ontstaan is door de overname van Anheuser Busch voldoende gedaald is.

Volgens de vakbonden verrijkt de AB InBev-top zich op de kap van de werknemers en de gemeenschap. Ze wijzen erop dat de directie al jaren constant op zoek is naar kostenbesparingen en men op dat vlak nu in een hogere versnelling is overgeschakeld. 'We zijn het beu als citroenen uitgeperst te worden. Voorheen was dit om de aandeelhouders te verrijken, nu nog eens bijkomend om de riante bonussen van ceo's te financieren', aldus de vakbonden.

Besparen doet AB InBev volgens de vakbonden onder meer door oudere werknemers te verplichten op brugpensioen te gaan en hen te vervangen door interims. Als de markt goedkoper werkt, wordt werk uitbesteed door middel van outsourcing. Ondanks het feit dat het volumeverlies bij AB InBev zeker niet zo erg is als in andere economische sectoren werd ook hier economische werkloosheid ingevoerd. Dit betekent loonverlies voor de betrokkenen en bovendien wentelt het bedrijf de loonkost hiermee af op de gemeenschap.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud