Vandemoortele bevestigt kapitaalverhoging

Bestuursvoorzitter Jean Vandemoortele ©Lieven Van Assche

De Gentse voedingsgroep Vandemoortele bevestigt vandaag een kapitaalverhoging voor te bereiden via een private plaatsing van een minderheidsbelang. Het persbericht van de groep vermeldt geen bedrag. De Tijd schreef gisteren dat het gaat om ongeveer 100 miljoen euro.

(tijd) - Volgens het persbericht verkopen de familiale aandeelhouders geen aandelen en behouden ze dus de controle over de groep.

Vandemoortele schrijft dat de kapitaalverhoging moet worden gezien in de context van de overname van Panavi, de Franse marktleider in diepvriesbakkerijproducten, die eind juli afgerond werd. Ze maakt deel uit van het financieringsplan dat toen voor de overname vastgelegd werd en de implementatie ervan verloopt volgens schema.

De Oost-Vlaamse familiale onderneming telde naar verluidt ongeveer 300 miljoen euro neer voor Panavi. De transactie werd gefinancierd door bankleningen. Bestuursvoorzitter Jean Vandemoortele zinspeelde bij de aankondiging van de Panavi-transactie op de mogelijke intrede van een partner in het kapitaal, eventueel in het kader van een nieuwe overname. 'Er zijn tal van mogelijkheden. We kunnen ons kapitaal ook altijd openstellen als zich een opportuniteit voordoet. Dat is voor ons nooit een taboe geweest', verklaarde hij toen.

Het persbericht voegt eraan toe dat de operatie de groep tevens 'voldoende financiële ruimte biedt voor de verdere expansie van haar activiteiten'.

Volgens onze informatie kijkt de groep prioritair uit naar een financiële partner en is de zoektocht al een tijdje aan de gang. Bank Degroof staat Vandemoortele bij. Vandemoortele had eind 2007 een kapitaal van 286,5 miljoen euro en reserves van 86,17 miljoen. Het eigen vermogen bedroeg toen dus 372,67 miljoen euro. 

Vandemoortele concentreert zich op drie activiteiten: 'Soy Foods' met de bekende merken Alpro soya en Provamel, 'Bakery' met diepvriesbakkerijproducten en 'Lipids' met margarines en verpakte vetten. De groep telt na de overname van Panavi 41 productie-eenheden en 19 commerciële vestigingen in twaalf Europese landen en verwacht dit jaar een omzet te halen van meer dan 1,2 miljard euro. Vandemoortele heeft ca. 5.600 mensen in dienst.

MS/BB

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud