100 controleurs op stap om rookverbod te checken

In een groot aantal horecazaken mag vanaf 1 januari enkel nog buiten gerookt worden - Foto Photonews

Een honderdtal controleurs zullen de eerste drie maanden van 2010 alle horecazaken afgaan die onder de nieuwe rookwetgeving vallen. Dat zijn er een kleine 10.000.

(belga) - Vanaf 1 januari is de nieuwe rookwetgeving van kracht. De nieuwe wet bant de sigaret uit alle eetgelegenheden. Alleen in drankgelegenheden of cafés mag onder bepaalde voorwaarden nog een rokerszone worden ingericht.

Het is wel toegelaten een rookkamer in te richten.

Door de uitbreiding van de rookwet zullen 8.000 tot 10.000 zaken - voornamelijk brasserieën en cafés - moeten kiezen: stoppen met roken, stoppen met eten serveren of een rookkamer installeren. De verwachting is dat weinig zaken die laatste optie, een rookkamer, zullen verkiezen.

Vanaf volgende week wordt een aanvang genomen met de controles, zegt Jan Eyckmans van de FOD Volkgezondheid.

Het is de bedoeling in het eerste trimester alle horeca-inrichtingen die vanaf 1 januari rookvrij worden te controleren. Voor die 8.000 tot 10.000 zaken worden een honderdtal controleurs ingezet. Het gaat om 20 tabakscontroleurs van de FOD Volksgezondheid en 80 controleurs van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen.

De eerste drie maanden zal vooral advies worden gegeven. Er zullen niet meteen pv's worden opgesteld.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud