2.450 werknemers Ford Genk tekenen voor vrijwillig vertrek

(belga) - Bij autoconstructeur Ford in Genk hebben 2.450 werknemers getekend om de fabriek te verlaten. Dat aantal omvat zowel de werknemers die voor brugpensioen (825) kozen als het de arbeiders die in het kader van vrijwillig vertrek voor de regeling gouden handdruk (1.625) kozen.

De Ford-werknemers die ten laatste op maandag 29 december voor de gouden handdrukregeling inschrijven, krijgen een extra premie van 4.000 euro uitgekeerd. De vakbonden verwachten naar eigen zeggen dat er zich in de loop van de dag nog een honderdtal werknemers zal aanmelden voor brugpensioen of gouden handdruk. Het precieze aantal vrijwillige vertrekkers zal dinsdagmorgen bekend zijn, aldus nog Copermans.

De arbeiders die zich ten laatste op 29 januari van volgend jaar inschrijven voor de vertrekregeling krijgen een extra premie van 1.500 euro. Er zal ook een aanwezigheidspremie van 1.000 euro worden uitgekeerd aan arbeiders die met een gouden handdruk het bedrijf vrijwillig verlaten en elke werkdag aanwezig zijn.

Het aantal kandidaat-bruggepensioneerden en vrijwillige vertrekkers benadert de door de directie vooropgestelde 2.270 voltijdse jobs. Indien dat aantal niet tegen eind januari wordt bereikt, zullen er toch gedwongen ontslagen moeten doorgevoerd worden.

ACV-vakbondsafgevaardigdeLuc Copermans is naar eigen zeggen niet verheugd over de kandidaten die zich voor 'vrijwillig vertrek' aanboden. 'Als vakbond kan je nu eenmaal niet tevreden zijn met 3.000 ontslagen en ruim 2.000 arbeiders die gedwongen weggaan. Vrijwillig vertrek klinkt immers heel mooi naar de buitenwereld toe, maar er zijn amper honderd werknemers die de fabriek echt vrijwillig verlaten. De overige werknemers worden gedwongen door de situatie', luidt het. Veel Ford-werknemers durven volgens de bonden het risico immers niet nemen om niet te tekenen voor vrijwillig vertrek omdat niemand er echt zeker van is of ze al dan niet onder de criteria van gedwongen ontslagen vallen.

De ruim 1.400 arbeiders van de nachtploeg die onlangs werd opgedoekt, zullen vanaf 5 januari in de bestaande shiften geïntegreerd worden. De grote lijnen daarvan zijn reeds uitgetekend, luidt het. De arbeiders die in de nachtshift van de Transit werken, een 75-tal, werken nog tot eind januari voort. Dan wordt de ploeg eveneens opgedoekt omdat de Transit begin februari naar Turkije verhuist. De overige nachtdiensten zoals het perswerk, de velgen - en de onderhoudsafdeling blijven wel behouden.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud