2,5 miljoen Belgen bankieren via internet

(belga) - 2,5 miljoen Belgen regelen hun bankzaken on line. Dat is meer dan de helft (54 procent) van de Belgische internetbevolking. Het internetbankieren blijkt in alle leeftijdscategorieën ingeburgerd te zijn. Dat stelt het onderzoeksbureau InSites Consulting in zijn Belgian Internet Mapping (BIM).

Aan het halfjaarlijks onderzoek werkten ruim 17.000 internetgebruikers mee. Bovendien tonen de resultaten van de studie dat er nog steeds een aanzienlijk groeipotentieel bestaat voor on-linebankieren: 23 procent van de surfers die vandaag nog niet via het web hun bankzaken regelen, plannen dit in de nabije toekomst wel te doen.

Internetbankieren is goed ingeburgerd binnen de Belgische groep internetgebruikers; meer dan de helft van hen maakt gebruik van deze mogelijkheid. Een opvallende vaststelling van dit InSites-onderzoek is dat on-linebankieren door surfers van alle leeftijden ongeveer even vaak gebruikt wordt.

'Misschien op het eerste zicht een verrassend resultaat is dat de grootste adoptie van on-linebankieren teruggevonden werd bij de surfende 65-plusser. Op zich is de groep surfende 65-plussers nog vrij beperkt (11 procent van deze bevolkingsgroep), maar meer dan 90 procent van hen gebruikt wel on-linebankieren. Dit resultaat toont nog maar eens dat als senioren het web ontdekken, dat ze gebruik wensen te maken van alle tools die hen het leven makkelijker maken. In het geval van internetbankieren bespaart hen dit niet enkel een verplaatsing naar het kantoor maar hoeven ze bovendien niet te vrezen overvallen te worden. Naast deze 'convenience' en veiligheidsaspecten speelt ook nog de discretie over hun geldzaken', aldus Steven Van Belleghem van InSites Consulting.

Verder tonen de resultaten een iets intensiever gebruik van on-linebankieren bij hoger geschoolden, maar het verschil met lager geschoolden is beperkt. Dit ondersteunt InSites' conclusie dat internetbankieren door een 'gemiddelde' internaut gebruikt wordt en dus niet enkel voor ervaren surfers weggelegd is. 'Integendeel zelfs. De behoefte aan on-linebanking is vaak een motivator om internet te gaan gebruiken', becommentarieert Van Belleghem deze conclusie.

75 procent van de internauten bezoekt vrij regelmatig de algemene website van hun eigen bank, maar één op drie surfers bezoekt ook wel eens de site van een bank waar ze geen klant zijn. De meest populaire informatie die surfers zoeken op algemene banksites zijn informatie over zichtrekeningen (31 procent), spaarboekjes (26 procent) en autoverzekeringen, algemene investeringen en hypothecaire leningen (16 procent).

De resultaten van de studie leren dat internauten tot in detail de verschillende bankproducten van de verschillende banken vergelijken aan de hand van de informatie die ze op de websites terugvinden. Deze vergelijking gebeurt het meest voor zichtrekeningen en voor hypothecaire leningen.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud