Advertentie

3i neemt ABX Logistics over

De Britse financieringsmaatschappij 3i heeft het logistieke filiaal van de NMBS, ABX Logistics Worldwide, overgenomen van de NMBS Holding. Dat hebben beide bedrijven donderdag bekendgemaakt.

(belga) De prijs voor de overname bedraagt 10 miljoen euro voor de aankoop van de aandelen en gaat daar bovenop gepaard met een investering door 3i van 80 miljoen euro in ABX Logistics.

De NMBS Holding en de durfkapitalist ondertekenden op 9 juni al een akkoord, dat vandaag/donderdag definitief wordt goedgekeurd. Gisteren/woensdag gaf de Europese Commissie groen licht voor de overname.

Het akkoord voorziet in het behoud in België van het beslissingscentrum van de groep voor vier jaar. De overname omvat niet de lokale distributieactiviteit van ABX Logistics in België, goed voor zo'n 3 pct van de omzet. Volgens de NMBS holding zal de lokale distributie in België "op korte termijn" worden overgedragen aan een andere partner voor wie deze activiteit een toegevoegde waarde kan betekenen. De internationale activiteiten van en naar België blijven wel in de groep ABX Logistics Worldwide.

De operatie stelt de NMBS-groep in staat zich te concentreren op haar hoofdactiviteiten en vormt een belangrijke factor in de verdere gezondmaking van de groep, luidt het in een mededeling van NMBS Holding. Gedelegeerd bestuurder Jannie Haek spreekt van een "ernstige risicofactor" die opnieuw is weggenomen. De overname biedt voldoende garanties voor een verdere toekomst voor ABX Logistics Worldwide en ABX logistics België en hun personeel, meent Haek nog.

Laurent Levaux, CEO van ABX Logistics Worldwide, stelt dat de nieuwe aandeelhouder de groep op lange termijn verstevigt en wind in de zeilen zal geven voor de verdere ontwikkeling.

3i zegt het bestaande managementteam te ondersteunen. Rob Kuijpers, voorheen werkzaam bij DHL en SN Brussels Airlines, zal in de raad van bestuur zetelen.

ABX Logistics behoort tot de wereldtop van bedrijven voor internationale expeditie en logistieke dienstverlening in lucht-, zee- en wegtransport. Het bedrijf is actief in bijna 100 landen over de hele wereld, waarvan 35 landen met eigen vestigingen. De onderneming heeft op dit moment een omzet van 2,5 miljard euro en heeft ongeveer 10.000 mensen in dienst. De Tijd schrijft donderdag dat 3i voor de investering twaalf fondsen heeft bijeengebracht, daarbij Fortis Private Equity.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud