Aandeel Akzo Nobel vlot hoger na afsplitsing Pharma

(tijd-nieuwslijn) - Het aandeel Akzo Nobel stijgt op Euronext Amsterdam 6,3 procent tot 42,9 euro, de hoogste koers in meer dan drie jaar. De Nederlandse chemiegroep maakte bij de publicatie van de jaarcijfers bekend zijn farmadivisie af te splitsen via een beursgang. Na de splitsing ontstaan twee onafhankelijke ondernemingen: Coatings/Chemicals en Pharma.

Een bedrijfsfoto van Akzo Nobel-pillen. (foto: bloomberg)

Omstreeks 10 uur stond het aandeel 6,3% hoger op 42,90 euro. Er waren al ruim 2,2 miljoen stukken verhandeld, tegen een tiendaags gemiddelde van zo'n 900.000 stukken. In het eerste uur van de handel bereikte het aandeel een koers van 43,82 euro, het hoogste niveau sinds juli 2002.

De eerste stap van afsplitsing van de farmaceutische activiteiten gebeurt door een minderheidsbelang in farma naar de beurs te brengen, onder de naam Organon biosciences. Hiertoe behoren Organon en Intervet.

Akzo Nobel laat het tijdspad van de operatie afhangen van 'belangrijke ontwikkelingen in de Organon's pijplijn die in de tweede helft van 2006 worden verwacht'. Het tijdstip is afhankelijk van de fase-III data voor asenapine, maar ook van marktomstandigheden. Binnen twee tot drie jaar na de beursgang zal farma waarschijnlijk volledig zelfstandig zijn.

Bestuursvoorzitter Hans Wijers van Akzo Nobel stelt dat de afsplitsing van de farma-activiteiten de aandeelhouderswaarde zal vergroten. Analisten en beleggers speculeren al jaren over een opsplitsing van het farma-, chemie- en coatingsconcern.

SNS Securities verhoogde het advies voor Akzo Nobel van hold naar add na de aangekondigde afsplitsing van Pharma. Het koersdoel is verhoogd naar 47 euro.

Volgens de zakenbank waren de cijfers van Akzo Nobel hoger dan verwacht, maar is het nieuws dat de farma-divisie naar de beurs gaat de stimulans voor de koers.

Akzo rapporteerde over het vierde kwartaal van 2005 een winst van 317 miljoen euro, tegen 153 miljoen een jaar eerder. De winst is inclusief 221 miljoen aan bijzondere baten voor belastingen. De winst over het gehele jaar 2005 kwam uit op 961 miljoen, tegen 945 miljoen in 2004. De jaarwinst is inclusief 334 miljoen voor belastingen aan bijzondere baten. Akzo streefde naar een nettojaarresultaat van ongeveer 800 miljoen exclusief bijzondere baten.

Het concern geeft geen concrete verwachting af voor 2006. Akzo Nobel stelt wel te verwachten dat het goed gepositioneerd is voor een verdere omzetgroei in haar portfolio in lijn met de laatste kwartalen van 2005.

Het concern verwacht een toename van de resultaten in Chemicals, robuuste verbeteringen bij Coatings en een voortzetting van de positieve trends bij Intervet. Bij Organon zoekt Akzo Nobel naar de balans tussen uitgaven voor onderzoek en ontwikkeling en marketing en sales-uitgaven voor nieuwe producten om de marge te verbeteren.

Het Arnhemse concern keert over 2005 een dividend uit van 1,20 euro. Dat is gelijk aan het dividend van de voorgaande jaren en conform de verwachting van analisten. Akzo Nobel heeft sinds 2000 het dividend niet verhoogd.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud