Aandeel Arcelor schiet omhoog na fusie met Mittal

De Luxemburgse staalgroep Arcelor fuseert met Mittal Steel. Arcelor-Mittal zal ongeveer 10 procent van de wereldwijde staalproductie controleren. De andere fusiekandidaat Severstal zou gerechtelijke stappen overwegen. De handel in Arcelor-aandelen werd vandaag hervat. Het aandeel wint bijna 10 procent.

(tijd) Arcelor geeft maandag om 14 uur meer details op een persconferentie in Luxemburg, de plaats waar de hoofdzetel van de nieuwe groep gevestigd blijft. Het bedrijf beklemtoont wel dat de fusie niet zal leiden tot herstructureringen in zijn Europese activiteiten.

De raad van bestuur aanvaardde unaniem het verhoogde bod van Mittal. Over de precieze prijs bestaat nog onduidelijkheid. Arcelor-voozitter Joseph Kinsch zei gisteravond dat het nieuwe, voor de tweede keer verhoogde bod van Mittal 10 procent hoger ligt dan het vorige. Andere bronnen zeggen dat Mittal 40,4 euro per aandeel biedt. Volgens Wilbur Ross, niet-uitvoerend bestuurder bij Mittal Steel, ligt het nieuwe bod van de groep 'iets boven 40 euro per aandeel'.

Een bod van 40,4 euro per aandeel waardeert Arcelor op 28,4 miljard euro. Het bod van Mittal Steel ligt 15 procent hoger dan de laatste slotkoers van Arcelor, vooraleer de handel in het aandeel vorige donderdag opgeschort werd. Mittal Steel deed eind januari een eerste, vijandige bod op Arcelor van 18,6 miljard euro. Op 19 mei verhoogde Mittal zijn bod voor de eerste keer, met 34 procent tot 25,8 miljard euro.

De raad van bestuur van Arcelor zat gisteren negen uur bijeen om een definitieve keuze te maken tussen het voorstel van Mittal Steel en de fusie met de Russische staalgroep Severstal. Doordat Arcelor de kant van Mittal kiest, moet de groep ook een verbrekingsvergoeding betalen aan de groep van de Russische miljardair Alexei Mordachov. Enkele weken geleden bereikte Arcelor een fusieakkoord met Severstal, maar daarop kwam protest van de aandeelhouders.

Met het akkoord komt een einde aan een overnamestrijd die vijf maanden aansleepte. Die begon eind januari met het vijandige bod van Mittal Steel op Arcelor. Daarop ging de Luxemburgse groep in het verweer, onder meer door de belofte EUR 5 miljard uit te keren aan de aandeelhouders, en daarna door in de vorm van Severstal een witte ridder te vinden.

Vorige week kwam het staaldossier in een beslissende plooi terecht. Toen schorsten de beurstoezichthouders van vier beurzen, waaronder die van Brussel, de handel in het aandeel Arcelor op. De handel zou pas hervat worden zodra Arcelor duidelijkheid verschaft had over zijn bedoelingen in de overnamestrijd. Na het bereikte akkoord met Mittal wordt de notering van het aandeel maandag wellicht hernomen.

Contractbreuk

Het Russische staalconcern SeverStal overweegt gerechtelijke stappen tegen Arcelor te zetten, zo schrijft maandag de zakenkrant Financial Times Deutschland.

'Wij hadden een geldige overeenkomst', zei Thomas Veraszto, 'strategieleider' en rechterhand van bedrijfsleider Aleksej Mordasjov. 'Wanneer het tot een contractbreuk komt, zullen wij alle mogelijkheden nagaan'.

Verscheidene Russische kranten schrijven maandag dat Arcelor Severstal heeft 'gebruikt' om meer druk op Mittal -lees: een hoger bod- te leggen. 'Door zowel Mordasjov als Mittal te paaien, heeft het bestuur van Arcelor een briljante operatie uitgevoerd die de eindwaarde van de transactie flink de hoogte heeft ingejaagd en het Indiase bedrijf -dat met tegenzin nog meer geld op tafel wilde leggen- over de streep heeft getrokken en gedwongen enkele belangrijke compromis te maken', meent de Nezavissimaja Gazeta.

Eenzelfde teneur bij de krant Kommersant, die niet naliet te waarschuwen dat dit spelletje gevolgen kan hebben voor de Russische toevoer van energie naar Europa én op de relaties tussen de EU en Rusland op de G8-top in Sint-Petersburg volgende maand.

Russische kranten suggereren dat niemand minder dan Roman Abramovitsj Severstal zou helpen om een hoger bod uit te brengen.

(foto belga)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud