Aandeel DreamWorks stijgt 40 procent bij eerste notering

(tijd) - De Amerikaanse filmstudio DreamWorks Animation maakte gisteren zijn debuut op de beurs van New York. Het aandeel koerste na opening 40 procent hoger tot 39,25 dollar. De introductieprijs was vastgelegd op 28 dollar. DreamWorks haalde 812 miljoen dollar op bij de beursintroductie. Dat meldt De Tijd.

Shrek, één van de kassuccessen van DreamWorks. (foto: epa)

DreamWorks Animation is gespecialiseerd in computergestuurde tekenfilms en is onderdeel van DreamWorks, de filmproductiemaatschappij die tien jaar geleden werd opgericht door Steven Spielberg (bekend van de film E.T.), David Geffen en Jeffrey Katzenberg. DreamWorks Animation kende met de films Shrek 1 en 2 een van de grootste commerciële successen in de geschiedenis van de cinema.

DreamWorks haalde bij de beursgang 812 miljoen dollar (637 miljoen euro) op, iets meer dan verwacht. De prijs per aandeel was woensdag vastgezet op 28 dollar. Aanvankelijk was een prijs per aandeel van 23 à 25 dollar vooropgesteld. Er werden 29 miljoen aandelen op de markt gebracht. De bestaande aandeelhouders, waaronder ook de medeoprichter van Microsoft, Paul Allen, verkochten 4 miljoen aandelen. Op basis van de introductieprijs is DreamWorks Animation 2,96 miljard dollar waard.

De timing van de beursintroductie van DreamWorks Animation is perfect. De nieuwe film Shark Tale, de laatste productie van Dreamworks, is op weg een groot kassucces te worden. In de Verenigde Staten en Canada bracht hij al bijna 140 miljoen dollar op. Met Shrek 2 behaalde Dreamworks in vijf maanden tijd het op twee na grootste succes uit de geschiedenis van de Amerikaanse bioscoop. Enkel 'Titanic' en 'Star Wars' deden het beter. Midden oktober had Shrek 2 al 437 miljoen dollar opgebracht in de VS en Canada. Dreamworks hoopt ook op een grote verkoop via dvd. Die ligt vanaf 5 november in de winkel.

De belangrijkste concurrenten van DreamWorks Animation zijn Pixar Animation van Apple-topman Steve Jobs (bekend van onder meer Finding Nemo) en Walt Disney. DreamWorks Animation boekte in het eerste semester een nettowinst van 120 miljoen dollar. De afgelopen drie jaar werd nog 210 miljoen dollar verlies geboekt. De filmproducent plant twee nieuwe films per jaar. In het voorjaar van 2005 wordt de animatiefilm Madagascar gelanceerd.

MDR

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud