Aandeel Suez hoger na berichten Enel en consolidatie sector

(tijd-nieuwslijn) - De Italiaanse energieproducent Enel kijkt naar Electrabel in het kader van zijn groeiambities in het buitenland. Dat zei de groep in een reactie op een bericht in de Italiaanse krant Il Giornale dat Enel het Franse Suez heeft benaderd over een mogelijke samenwerking met Electrabel.

De consolidatie in de energiesector staat weer volop in de belangstelling nu het Duitse E.ON een tegenbod heeft uitgebracht op het Spaanse Endesa. Het aandeel Suez won op Euronext Brussel 2,2% tot EUR 30,33, Electrabel won 1,2% tot EUR 412,5.

Il Giornale schreef op basis van een ongeïdentificeerde bron dat Enel Suez benaderd over een mogelijk partnership. Enel bestudeert de mogelijkheid van samenwerken met Electrabel, de Belgische energiedochter van Suez. Het Romeinse nutsbedrijf consulteerde al adviseurs en bankiers over de zaak, weet de krant. Pas vorig jaar kocht Suez de minderheidsaandeelhouders van Electrabel uit.

Volgens een woordvoerster van Enel bekijkt Enel in het kader van zijn buitenlandse groeiambities verschillende dossiers in Spanje, Frankrijk en Oost-Europa. Electrabel is een van die dossiers. Enel liet eerder al weten dat het tegen 2009 EUR 15 miljard wil investeren in deze landen die het beschouwt als kernmarkten. Enel, de voormalige monopolist van Italie, kan in zijn thuismarkt niet uitbreiden.

Analisten beschouwen Enel meer als een prooi dan als een jager in de verwachte consolidatie in de energiesector, die vandaag weer volop in de belangstelling stond. Het Duitse E.ON lanceert een tegenbod op Endesa, het grootste energieconcern van Spanje. E.ON biedt EUR 27,50 per aandeel of in totaal EUR 29,1 miljard. In september 2005 bracht het in Barcelona gevestigde Gas Natural een vijandig bod ter waarde van EUR 22,4 miljard in contanten en aandelen uit op Endesa. Endesa probeert zich tegen de overname te verdedigen met een rechtszaak en door aandeelhouders voor EUR 7 miljard aan dividend in de komende vijf jaar in het vooruitzicht te stellen.

Bestuursvoorzitter Wulf Bernotat van E.ON stelde vandaag tijdens een conference call dat het bedrijf al een aantal gesprekken heeft gevoerd met het management van Endesa. Hij verwacht een vriendelijke respons op zijn bod.

Suez geeft geen commentaar op de berichten.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud