Aandeel TNT stijgt door nieuwe overnamespeculaties

Het aandeel TNT profiteert donderdag van hernieuwde overnamespeculaties, die zijn aangewakkerd nu het Europese Hof heeft bepaald dat de Nederlandse Staat de Europese regels overtreedt met het 'gouden aandeel' dat wordt gehouden in het post- en expressbedrijf.

(tijd) Analist Geert-Jan Hoppers van Van Lanschot Bankiers stelt dat het besluit van het Europese Hof door de markt als positief wordt ervaren, omdat hiermee de overnamebeperking rond TNT wordt weggenomen. 'En bij een overname horen vaak hogere koersen', zo stelt Hoppers.

De analist voegt hier wel aan toe dat in het jaarverslag al duidelijk vermeld is dat de Staat een overname niet mag tegenhouden, tenzij de dienstverlening in het geding komt.

Ook analist Thijs Berkelder van Petercam merkt op dat het aandeel TNT stijgt door overnamespeculaties. Hij stelt echter dat het aandeel TNT substantieel hoger gewaardeerd is dan zijn belangrijkste concurrenten zoals Deutsche Post. Hierdoor is TNT een kleiner doelwit geworden voor private equity-partijen.

CVC Capital Partners is volgens hem een van de uitzonderingen, omdat deze investeringsmaatschappij ook belangen heeft in Deense Post en het Belgische De Post.

Verder is UPS, 's werelds grootste pakjesverscheper, volgens Berkelder in staat om substantiele synergieen te realiseren als het TNT overneemt. UPS is vaak genoemd als de belangrijkste kandidaat om TNT in te lijven. Het Amerikaanse concern heeft bovendien de financiele ruimte voor een grote overname.

Volgens de Petercam-analist loopt TNT na morgen, als de aandeelhouders de verkoop van Logistics naar alle waarschijnlijkheid goedkeuren, op drie sterke motoren. Express en het Europese postnetwerk tonen sterke groei, zo stelt hij, terwijl het Nederlandse postnetwerk volgens hem kan worden gezien als een melkkoe.

Berkelder verwacht dat TNT de komende jaren een goede groei zal laten zien en dat het een van de belangrijkste spelers zal zijn in het liberaliseringsproces binnen de Europese postmarkt.

Omstreeks 13.15 uur noteert het aandeel TNT 3 procent hoger op 30,42 euro. Eerder vandaag werd een koers aangetikt van 30,71 euro.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud