Aandeelhouders Punch keuren schuldovername Prolion goed

(tijd) - De aandeelhouders van de beursgenoteerde technologiegroep Punch International uit Lier keurden donderdag de overname van de schulden van het Nederlandse melkrobottenbedrijf Prolion goed. Dat gebeurde niet unaniem. Minderheidsaandeelhouder André de Barsy klaagde dat de operatie onvoldoende transparant verliep. Dat meldt De Tijd.

Punch neemt de schulden van het noodlijdende Prolion aan de Nederlandse investeerder VSP Investments over. Die bedragen 10,8 miljoen euro. Punch brengt de schulden in natura in en geeft daarvoor 185.000 nieuwe aandelen uit. Die zijn samen zo'n 6 miljoen euro waard en gaan naar VSP, dat daardoor een belang van 9 procent in Punch krijgt.

Omdat Punch nu de grootste schuldeiser van Prolion is en er geen referentieaandeelhouder van het beursgenoteerde bedrijf is, krijgt Punch de facto de controle over Prolion. Guido Dumarey, de gedelegeerd bestuurder van Punch, wil Prolion afslanken en zo snel mogelijk rendabel maken.

Dat is nodig, want het bedrijf boekte de jongste drie jaar een gecumuleerd verlies van 68,5 miljoen euro. Om de sanering te begeleiden, zette Punch al Marc Maes aan het hoofd van Prolion. Maes is de medeoprichter van het vorig jaar door Punch ingelijfde telematicabedrijf Acunia.

Minderheidsaandeelhouder De Barsy stemde gisteren tegen de schuldovername. Hij klaagde over een gebrek aan transparantie in de operatie en in de communicatie van Punch erover. Omdat Dumarey naast de helft van de aandelen Punch een derde van de aandelen VSP bezit, stelde De Barsy dat de schuldovername eigenlijk al op voorhand geregeld was. In een geschreven verklaring die hij aan de andere aanwezigen uitdeelde, noemde hij de aandeelhoudersvergadering 'een parodie'. De Barsy vroeg zich af waarom de schuld van Prolion in een apart bedrijf ondergebracht werd (Blitz Blauw), dat op zijn oprichtingsdatum door Punch werd overgenomen.

Dumarey legde uit dat VSP enkel financieel betrokken was bij Prolion, en dat hij met Punch een industrieel plan heeft voor de noodlijdende leverancier van melkrobotten. Verder beklemtoonde hij dat VSP sinds februari dit jaar geen aandelen Prolion meer heeft, enkel nog de vordering. Punch heeft evenmin een belang in VSP, zei Dumarey. Volgens hem werd de schuld enkel ingebracht in het vehikel Blitz Blauw omdat ze dan voor VSP fiscaal recupereerbaar is.

'Alles is correct verlopen', stelde de gedelegeerd bestuurder van Punch. Dumarey noemde de opmerkingen van De Barsy 'schaamtelijk.'

Op Euronext Brussel steeg het aandeel Punch gisteren met 0,4 procent tot 36,15 euro.

JLi

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud