Aantal ongewenste e-mails stijgt in half jaar met 77 procent

(belga/tijd) - Het aantal ongevraagde e-mails met reclameboodschappen (spam) was eind 2004 wereldwijd met 77 procent gestegen tegenover midden 2004. Dat schrijft De Tijd. Meer dan de helft van de ongewenste berichten probeert vertrouwelijke informatie van de geadresseerde te ontfutselen. Een nieuwe vorm van financiële fraude, het zogenaamde phising, springt in het oog. Daarbij wordt getracht bankgegevens te verkrijgen via e-mails gekoppeld aan frauduleuze websites.

Volgens het jongste rapport van de Amerikaanse softwaregigant Symantec Corporation blijft het aantal spams stijgen. Het maakt al 60 procent van het e-mailverkeer uit. Eind 2004 was het aantal ongewenste spams met 77 procent toegenomen tegenover midden 2004. Symantec, dat vooral bekend is van de Norton-beveiligingssoftware, beschikt over 20.000 sensoren in meer 180 landen om het e-mailverkeer op spam te scannen.

De doorgelichte bedrijven kregen midden 2004 wekelijks ongeveer 800 miljoen spams te verwerken. Eind 2004 was dat aantal opgelopen tot 1,2 miljard. Over het particuliere e-mailverkeer werden geen cijfers vrijgegeven.

Vooral het aantal e-mailberichten dat vertrouwelijke informatie van de geadresseerde probeert te ontfutselen, steeg fors in de tweede helft van 2004. Eind 2004 had meer dan de helft van alle spam tot doel vertrouwelijke informatie te bemachtigen. In de tweede helft van 2003 was dat nog maar 36 procent.

Volgens Symantec heeft die stijging deels te maken maken met de toename van het aantal 'Trojan horses'. Dat zijn programma's die ongewenst meekomen met software die de gebruiker installeert. Ze kunnen schade toebrengen aan de computergegevens of aan de bescherming van privacy van de gebruiker.

Vooral phising is in opmars. Daarbij worden de websites van financiële instellingen nagebootst en misbruikt om via e-mail vertrouwelijke informatie van de klanten te verkrijgen. Vaak gaat het om e-mails waarin gevraagd wordt om veiligheidsredenen of actualisering van de databanken de vertrouwelijke gegevens te bevestigen of aan te passen. In werkelijkheid zijn deze mails afkomstig van oplichters die met de gegevens rekeningen plunderen.

Het aantal pogingen tot phising verviervoudigde bijna van 9 miljoen per week in juli 2004 naar 33 miljoen per week in december 2004.

Voor België zijn geen cijfers over phising bekend. Het fenomeen vond wel al zijn weg naar ons land. In augustus werden verschillende Citibank-klanten het slachtoffer van phising. In e-mails die eruit zagen als de elektronische post van de bank werd om persoonlijke informatie gevraagd. In juli waarschuwde de Commissie voor het Bank-, Financie- en Assurantiewezen (CBFA) voor het eerst voor phising.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud