Aardappelprijs kan na winter 50 tot 100 procent duurder worden

(tijd) - De aardappelproductie in België zal dit jaar zowat 16,4 procent lager liggen dan het jaar daarvoor. In Vlaanderen loopt die daling op tot 20 procent. Na de winter kan dat leiden tot een prijsverhoging voor de consument met 50 procent voor wie in een warenhuis koopt en zelfs tot een verdubbeling voor wie direct bij de boer inkoopt, zegt landbouwconsulent Luc Busschaert aan De Tijd.

Voorlopig leidt dat krappere aanbod nog niet tot hogere prijzen, omdat de kwaliteit van sommige aardappelen beneden het normale peil ligt door natrot en glazigheid. De aardappelen van mindere kwaliteit bewaren zeer slecht en worden nu massaal op de markt gegooid, stelt Busschaert. 'Dat drukt de prijzen kunstmatig. Maar na de winter leidt dat tot een grotere schaarste en hogere prijzen.'

Busschaert schat de aardappelproductie in de oorspronkelijke 15 landen van de Europese Unie in op 35 miljoen ton, dat is een daling met 10,7 procent in vergelijking met 2004. Voor de 15 Europese landen samen is het areaal met 4 procent ingekrompen tot 971.300 hectare. De gemiddelde productie daalde met 6,6 procent tot 36 ton per hectare.

België kent van alle EU-lidstaten dit jaar een van de sterkste dalingen van de aardappelproductie. Enkel in Polen is de productiedaling nog groter dan in België. Daar is het areaal ingekrompen met 17 procent tot 594.000 hectare. De gemiddelde productie daalde tot 18,6 ton per hectare. Vooral in Polen wogen de lage voorjaarstemperaturen en de droge zomer zwaar door. In Duitsland kromp de productie met 14,5 procent, in Frankrijk met 9 procent en in Nederland met 8 procent.

De productiedaling is in het algemeen het gevolg van een kleiner areaal en een lagere gemiddelde productie door ongunstige weersomstandigheden, wat ook de kwaliteit heeft gedrukt.

De Boerenbond verwacht dat volgend seizoen weer meer aardappelen worden geplant, omdat veel boeren afstappen van suikerbieten. Europa heeft de prijs van suikerbieten immers sterk doen dalen.

VDB

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud