ABN AMRO Capital en Van Doorne kopen Bols van Remy Cointreau

(tijd-nieuwslijn) - ABN AMRO Capital en Huub van Doorne kopen voor 210 miljoen euro drankenproducent en voormalige Wessanen-dochter Bols van het Franse bedrijf Remy Cointreau. Dit heeft ABN AMRO vrijdag bekendgemaakt. De transactie zal naar verwachting in april 2006 worden afgerond.

Toezichthoudende instanties moeten nog hun goedkeuring geven. Bols is 's werelds oudste distilleerderij, opgericht in 1575 in Amsterdam. Het bedrijf, dat Lucas Bols zal heten, zal het hoofdkantoor krijgen in Amsterdam en Huub van Doorne, voormalig bestuurslid van Remy Cointreau, wordt bestuursvoorzitter.

De transactie behelst merken als Bols, Galliano, Vaccari Sambuca, Pisang Ambon en Damrak Gin plus een aantal merken van Nederlandse oorsprong, zoals Bokma en Hartevelt jenevers en Coebergh. Deze merken vertegenwoordigen een omzetvolume van ruim drie miljoen dozen per jaar.

ABN AMRO Capital krijgt een belang van 75 procent in Lucas Bols en het nieuwe management, onder leiding van Huub van Doorne, wordt eigenaar van de resterende 25 procent. 'Dankzij deze buy-out zal het nieuwe bedrijf de internationale groei van het merk Bols kunnen versnellen', stelt Van Doorne in een persbericht vrijdag.

De merken van Bols zijn wereldwijd in meer dan 110 landen verkrijgbaar. De strategische focus ligt op vier markten: Europa (met specifieke nadruk op de thuismarkt Nederland), Verenigde Staten, Japan en Australie. De genormaliseerde omzet zal in het boekjaar 2005/2006 uitkomen op circa 95 miljoen euro, inclusief omzet uit royalties.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud