'ABN AMRO niet geïnteresseerd in fusie met Dexia'

(tijd/tijd-nieuwslijn) - De referentieaandeelhouders van Dexia werden de voorbije dagen benaderd door zakenbanken met lijstjes van alternatieve huwelijkskandidaten voor de Belgisch-Franse financiëledienstengroep. Naast de Franse banken Société Générale en BNP Paribas klinken steeds vaker de namen van ABN AMRO en Unicredito. Maar anonieme bronnen binnen ABN AMRO lieten al weten dat een fusie met Dexia niet aan de orde is.

De Tijd maakte maandagochtend melding van een aantal 'alternatieve' fusiekandidaten voor Dexia. Dat voert fusiegesprekken met met het Italiaanse Italiaanse Sanpaolo IMI. Over die gesprekken krijgen de aandeelhouders wellicht deze week nog meer uitleg.

In afwachting van duidelijkheid vanwege het management van Dexia, proberen de Belgische referentieaandeelhouders zich te informeren over alternatieven voor een fusie met Sanpaolo IMI. Het is duidelijk dat minstens een referentieaandeelhouder (Arco) weinig voelt voor een fusie met de Italiaanse bank. De kandidatenlijstjes van binnen- en buitenlandse zakenbanken stromen dan ook toe. Naast de al genoemde Société Générale en BNP Paribas, die volgens speculaties broeden op een tegenbod op Dexia, vallen de namen van het Nederlandse ABN AMRO en het Italiaanse Unicredito.

Het Nederlandse ABN AMRO wilde maandag desgevraagd niet reageren op de vermeende interesse in een 'huwelijk' met Dexia. 'We gaan niet in op marktgeruchten', verklaarde woordvoerder Jochem van de Laarschot aan het Nederlandse persbureau Betten.

Analisten zien niets in een combinatie tussen ABN AMRO en Dexia. 'Het past totaal niet', liet Bart van Feen de Lille van Rabo Securities desgevraagd weten. 'De retailactiviteiten van Dexia zijn van een geringe omvang en ABN AMRO wil zich juist meer richten op de retailkant.' Ook analist Ivo Geijsen van Bank Oyens & Van Eeghen acht een fusie tussen ABN AMRO en Dexia 'onwaarschijnlijk'. Het is volgens hem moeilijk voor te stellen waar de synergieen vandaan zouden moeten komen.

Volgens ingewijden heeft Dexia in het verleden tevergeefs KBC benaderd. Dat gebeurde nog voordat Dexia in 2001 Artesia BC overnam. Dexia zou vooral gecharmeerd geweest zijn door de sterke positie van KBC in Centraal-Europa. Dat verklaart het opduiken van de naam van Unicredito, dat tot de topspelers in de regio behoort, net als de eveneens geciteerde Erste Bank. Dexia had tot vorig jaar een belang van 2 procent in de Oostenrijkse bank. ABN AMRO werd de voorbije jaren dan weer meermaals aan Fortis verbonden. Een laatste opvallende naam is Santander Central Hispano (SCH). De Spaanse bank - die een belang van 8,6 procent heeft in Sanpaolo IMI - nam zopas het Britse Abbey National over. SCH zou samen met de stichtingen die 35 procent van Sanpaolo IMI controleren, tegen een fusie met Dexia gekant zijn, aldus de Italiaanse pers. Die schrijft ook dat het Franse CDC, aandeelhouder van zowel Dexia als Sanpaolo IMI, aan Sanpaolo gevraagd heeft als witte ridder op te treden in geval van een vijandelijk Frans tegenbod op Dexia.

Ondertussen wachten de Belgische aandeelhouders op uitleg van het management. Mogelijk krijgen ze die vandaag. Zeker is dat de directie van Sanpaolo IMI vandaag vergadert. Geruchten over brede tegenstand bij het Belgische management lijken voorbarig. Drie weken geleden toonde Axel Miller, de directievoorzitter van Dexia Bank België, zich een fervente voorstander van een grensoverschrijdende fusie van twee Europese banken. Hij hij deed die oproep in Rome, in een interview met de Italiaanse krant Il Sole 24 Ore.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud