ABN AMRO verwerft meerderheid in Antonveneta

(tijd-nieuwslijn/belga) - ABN AMRO heeft overeenstemming bereikt met Popolare Italiana en andere aandeelhouders over de overname van een belang van 39,4 procent in Antonveneta voor 26,50 euro per aandeel. Dat brengt het belang van ABN AMRO in de Italiaanse bank op 69,3 procent. De Nederlandse bank lanceert nu een openbaar bod op de resterende aandelen. Het waardeert Antonveneta op 8,2 miljard euro.

ABN AMRO-topman Rijkman Groenink (rechts) en financieel directeur Tom de Swaan in het hoofdkwartier in Amsterdam. (foto: epa)

Het is de Nederlandse bank ABN AMRO gelukt om de meerderheid van de aandelen in de Italiaanse bank Antonveneta te verwerven. De bank had al bijna 30 procent van de aandelen. Nu koopt het nog eens bijna 40 procent van de aandelen bij voor bijna 3,2 miljard euro. Het belang komt uit op bijna 70 procent.

Banca Popolare Italiana (BPI), zijn Italiaanse rivaal in de overnamestrijd, verkoopt zijn belang van 30 procent. Ook verwerft ABN AMRO ongeveer 10 procent van andere aandeelhouders. ABN AMRO maakte de transactie maandag bekend.

Om de overige aandelen te verwerven doet ABN AMRO een nieuw bod van 26,50 euro per aandeel. De bank komt later met bijzonderheden over het nieuwe bod. ABN AMRO verwacht van de overname een jaarlijkse besparing van 160 miljoen euro.

Bestuursvoorzitter Rijkman Groenink is blij. 'We hebben steeds vastgehouden aan onze ambitie om Antonveneta over te nemen, vanuit de wetenschap dat deze bank een zeer waardevolle aanwinst is die goed past bij onze strategie: klanten in het middensegment.'

Met het akkoord tussen ABN AMRO en BPI komt een einde aan een maandenlange overnamestrijd tussen de twee. Het eerste bod van ABN AMRO in maart liep stuk op tegenwerking van de president van de Italiaanse centrale bank, Antonio Fazio. Die keurde een tegenbod van BPI goed, ondanks de zwakkere financiële positie en kleinere omvang van de Italianen. De strijd bracht het gesloten karakter van het Italiaanse bankwezen scherp aan het licht. Fazio staat in eigen land zwaar onder druk om af te treden.

BPI maakte vorige week bekend de stukken in beginsel aan ABN AMRO te willen verkopen. De aandelen die de bank heeft, moesten echter nog worden vrijgegeven door justitie. Die liet beslag leggen omdat ze BPI verdenkt van marktmisbruik, handel met voorkennis en het tegenwerken van de toezichthouders bij het verkrijgen van de stukken. ABN AMRO krijgt de stukken overgedragen, nadat aan alle voorwaarden is voldaan, waaronder toestemming van de rechtbank in Milaan, toezichthouder Consob en de centrale bank.

ABN AMRO wil graag vaste voet aan de grond krijgen in Noord-Italië, waar Antonveneta zijn thuisbasis heeft. ABN AMRO is bovendien op zoek naar een vierde thuismarkt en Italië zou dat goed kunnen worden. Naast Nederland beschouwt de bank het midden-westen van de Verenigde Staten en Brazilië als kernmarkten.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud