Ackermans & van Haaren boekt fors hogere halfjaarwinst

De Antwerpse investerings-maatschappij Ackermans & van Haaren (AvH) zag over het eerste halfjaar van 2006 haar geconsolideerde nettowinst met 42,6 procent stijgen tot 89,1 miljoen euro, van 62,5 miljoen euro in de eerste zes maanden van 2005.

De baggeraar DEME is een van de belangrijkere participaties van AvH.

(tijd) - Dat cijfer is een record, meldt AvH in een persbericht. Alle deelnemingen zorgden voor een hogere nettowinst, met vastgoed en private equity als sterkste groeiers. AvH bevestigt de verwachting dat haar operationele deelnemingen dit jaar hogere courante resultaten zullen boeken.

De nettowinst ligt fors hoger dan analisten hadden verwacht. Arnaud Goossens van ING WB rekende op 66,7 miljoen euro en David Vagman van Fortis Bank verwachtte zelfs een daling tot 52,5 miljoen euro.

De tak contracting, die hoofdzakelijk het baggerbedrijf DEME (50 procent) en het bouwbedrijf Van Laere (100 procent) omvat, droeg 15,2 miljoen euro bij tot de nettowinst tegen 13,5 miljoen euro in de eerste jaarhelft van 2005. De bijdrage van DEME steeg van 10,7 miljoen euro tot 12,1 miljoen euro. De baggermaatschappij boekte in het eerste halfjaar een omzetstijging van 24,6 procent tot 503,4 miljoen euro, dankzij een quasi volledige bezetting van de vloot. Over heel 2006 verwacht DEME een stijging van het resultaat.

De tak vastgoed & aanverwante diensten droeg 21,7 miljoen euro bij tot het geconsolideerde nettoresultaat, tegen 5,3 miljoen euro een jaar geleden. De grootste verbetering kwam van vastgoedontwikkelaar Extensa, die 17,3 miljoen euro bijdroeg tegen 1,9 miljoen euro in het eerste halfjaar van 2005. Dit was te danken aan een meerwaarde van 7,3 miljoen euro op de verkoop van kantoren en logistieke centra aan AXA Belgium/LRE (dat deze gebouwen vervolgens inbracht in Leasinvest Real Estate) en aan een herwaardering van de gebouwen van Tour & Taxis in Brussel, die Extensa 8,5 miljoen euro opleverde.

De financiele diensten zagen hun winstbijdrage licht toenemen, van 20,9 miljoen euro tot 21,5 miljoen euro. De halfjaarwinst van Bank Delen steeg met 15,7 procent, die van Bank J. Van Breda met 10,8 procent.

De bijdrage van de tak private equity steeg fors, van 1,4 miljoen euro tot 14,1 miljoen euro. Diverse deelnemingen van Sofinim presteerden merkelijk beter en bij de deelnemingen van GIB boekte Quick een winststijging van 6,9 procent en werd Groupe Flo voor het eerst opgenomen. AvH boekte ook een meerwaarde van 3,6 miljoen euro op de verkoop van het belang in SCF.

De consolidatiekring van AvH werd per 30 juni uitgebreid met de nieuw verworven deelnemingen in Cobelguard (deelneming 40 procent, 3 maand), Engelhardt (74 procent, 6 maand), Alupa (74 procent, 6 maand), Groupe Flo (23,37 procent, 6 maand) en een verhoging van het deelnemingspercentage in VUM (11,74 procent).

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud