Aedifica verlaagt dividendverwachting voor komende jaren

De residentiële vastgoedbevak Aedifica, die donderdag nabeurs met jaarresultaten kwam, heeft in zijn eerste volledige boekjaar een nettowinst van 6,21 miljoen euro geboekt. Bij de beursgang eind oktober mikte de bevak nog op een nettowinst van 8,1 miljoen euro. Het bedrijf blijft wel bij zijn voornemen om dit boekjaar een dividend van 1,48 euro per aandeel uit te keren. Voor de komende jaren heeft Aedifica zijn dividend naar beneden bijgesteld.

(tijd) De winstcijfers komen lager uit door het minder dan verwachte netto huurresultaat enerzijds en de hogere kosten anderzijds. Die extra kosten komen voort uit de sneller dan verwachte groei van de onderneming, meldt Aedifica. Zo groeide de portefeuille sneller dan verwacht en lagen de financiële lasten hoger dan voorzien door de gemiddelde schuld en hogere rentevoet.

Aedifica, dat in 2005 werd opgericht door Bank Degroof en GVA Finance, boekte in zijn eerste volledige boekjaar een netto huurresultaat van 12,3 miljoen euro. Dat is zeven procent lager dan de ramingen in de prospectus. Aedifica wijt dat minder huurresultaat aan de later dan verwachte oplevering van het gebouw Residence Palace, een tegenvallend derde kwartaal en de sneller dan voorziene rotatie van huurders in de sector van de ongemeubelde appartementen. Het operationeel resultaat voor het resultaat op de portefeuille kwam uit op 6,8 miljoen euro.

De benodigde 1,8 miljoen euro om het dividend van 1,48 euro per aandeel uit te keren, haalt het bedrijf van gedelegeerd bestuurder Stefaan Gielens eenmalig uit zijn spaarpot. Voor 2008 en 2009 wil Aedifica een dividend van respectievelijk 1,71 euro en 1,8 euro uitkeren. 'Zonder aan de reserves te zitten' verzekert Gielens. Eerder werd nog uitgegaan van een dividend van 1,92 en 1,94 euro.

Aedifica zag zijn vastgoedportefeuille het afgelopen boekjaar (eindigend op 30 juni) met 128 procent groeien tot 252,1 miljoen euro. 'We hebben onze strategische doelstellingen van 250 miljoen euro dus gehaald', zegt Gielens. Als daar de investeringen van Aedifica na het aflopen van het boekjaar worden bijgeteld, komt de portefeuille op 306 miljoen euro. 'Daarmee hebben we zelfs al onze doelstellingen voor juni 2008 overtroffen', aldus de gedelegeerd bestuurder.

Bij de presentatie van de resultaten kondigde Aedifica tot slot nog de aankoop van een rusthuis in Anderlecht en de oplevering van een gebouw in Aarlen aan. Het Anderlechtse rusthuis betekent een investering van 15,1 miljoen euro. Aedifica verhuurt het voor 27 jaar aan een dochtermaatschappij van Medibelge, een bekende rusthuisexploitant. Aedifica kent een netto huurrendement van 6,3 procent op het gebouw.

Koen Dedobbeleer koen.dedobbeleer@tijd.be

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud