Afsplitsing Euronav en splitsing aandeel CMB goedgekeurd

(tijd-nieuwslijn) - Een buitengewone aandeelhoudersvergadering bij de scheepvaartgroep CMB heeft dinsdagnamiddag ingestemd met de splitsing van het aandeel-CMB in vijf. Ook de afsplitsing van de tankerrederij Euronav kreeg groen licht. CMB behoudt zijn huidige naam.

Het kapitaal van CMB werd tot dusver vertegenwoordigd door 7 miljoen aandelen. De BAV besliste unaniem dit aandeel te splitsen in 5, zodat er voortaan 35 miljoen aandelen-CMB zijn.

De eigenlijke afsplitsing van Euronav vindt plaats door de overheveling van alle activiteiten van Euronav Luxembourg in Euronav nv. Hierbij wordt ten behoeve van de bestaande aandeelhouders-CMB 35 miljoen nieuwe aandelen-Euronav uitgegeven, 1 aandeel per aandeel-CMB dat zij bezitten. Ook dit agendapunt werd door de aandeelhouders unaniem goedgekeurd.

Voor deze operatie verkreeg CMB een fiscale ruling, zodat de fiscale neutraliteit van de operatie gewaarborgd is. Boekhoudkundig geldt de partiele splitsing van CMB met terugwerkende kracht sinds 1 juli 2004.

De BAV besloot ook het kapitaal van CMB te verhogen tot 25 miljoen euro door incorporatie van 3,77 miljoen uitgiftepremies en gaf CMB en haar rechtstreekse dochters de machtiging eigen aandelen in te kopen.

Als gevolg van de uitgifte van de aandelen-Euronav verwatert het aandeel van CMB in Euronav nv tot 16,7%. Omdat CMB de split volledig wil maken, lanceert de rederij een openbaar aanbod tot verkoop van dit belang, voorbehouden aan de bestaande aandeelhouders-CMB. Deze aandelen-Euronav zullen de aandeelhouders kunnen aankopen tegen de initiële referentieprijs, verminderd met het interimdividend van 1,60 (ex coupon). De periode van uitoefening van de rechten loopt van 1 tot 15 december. Bij over- of onderschrijving volgt een tweede tranche, waarover op 16 december wordt beslist.

Door de splitsing zal CMB voor 90-95% uit de drogebulkrederij Bocimar bestaan. Euronav legt zich toe op de grote tankvaart via drie maatschappijen, Euronav, V-Plus (50%) en Euronav Luxembourg (100%).

Er was de voorbije maanden heel wat speculatie of CMB zijn naam zou veranderen in Bocimar. Uit een gesprek met topman Marc Saverys blijkt dat de officiële huidige naam CMB wordt behouden. Afhankelijk van de context zal het bedrijf zich wel voordoen als CMB of Bocimar. 'In financiele kringen is CMB bekender, in de drogebulkvaartwereld Bocimar', merkt Saverys op. Voor het behoud van CMB verwijst hij ook naar de lange geschiedenis van de 'Compagnie Maritime Belge'.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud