Advertentie

Agfa neemt Duits medisch technologiebedrijf over

(tijd) - De beeldvormingsgroep Agfa-Gevaert neemt het Duitse GWI over, een leverancier van medische informatiesystemen. GWI, waar 900 mensen werken, is een van de grootste overnames die Agfa al deed. De groep uit Mortsel betaalt er 256,5 miljoen euro in cash voor, plus nog een bonus van maximaal 95 miljoen euro die afhangt van de toekomstige resultaten van GWI.

GWI is een grote leverancier van technologie om digitale patiëntendossiers aan te maken. Ziekenhuizen gebruiken dat systeem steeds meer omdat het de uitwisseling van gegevens makkelijker maakt. GWI is de vaste leverancier van 2.000 ziekenhuizen.

Agfa wilde al langer zelf elektronische patiëntendossiers maken. De Belgische groep startte in de medische wereld als bouwer van radiologie-apparatuur. Ze breidde dat aanbod later uit met elektronische systemen die deze beelden kunnen opslaan en versturen. Met de koppeling aan de elektronische patiëntendossiers van GWI, kunnen ziekenhuizen nu bij Agfa in een keer een compleet informatiesysteem kopen.

GWI verwacht dit jaar een bedrijfswinst van 20 miljoen euro op een omzet van 118 miljoen euro. Het bedrijf is daarmee een stuk kleiner dan de medische divisie van Agfa, die in de eerste jaarhelft een omzet van 648 miljoen euro boekte.

De Duitse overname is een nieuwe stap in de metamorfose die het meer dan 100 jaar oude Agfa-Gevaert in 2004 doormaakt. Eerder dit jaar verkocht de groep al de fotofilmdivisie waar ze mee groot werd, en vorige week maakte Agfa bekend dat het 1.050 jobs schrapt. Na die sanering en de verkoop van de fotofilmpoot, heeft de groep nog 13.000 mensen in dienst. Dat zijn er 9.000 minder dan bij de beursgang vijf jaar geleden. Met de overname van GWI, die begin 2005 rond moet zijn, komen daar opnieuw 900 mensen bij.

Agfa zegt dat de overname tijdens de eerste twee jaar de winst per aandeel zal verminderen met 3 tot 5 procent. Ze moet wel vanaf het eerste jaar bijdragen tot de kasstroom. Op Euronext Brussel koerste het aandeel Agfa gisteren 0,6 procent hoger, tot 22,29 euro. JLi

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud