Agoria stelt loonnorm aan de kaak

(belga) - De loonnorm zoals die thans is gedefinieerd laat niet toe dat België de loonhandicap in vergelijking met de buurlanden kan verminderen. Dat stelt Agoria, de federatie van de technologiebedrijven.

Volgens de Centrale Raad van het Bedrijfsleven evolueren de lonen in België minder snel dan in de buurlanden over de periode 2003-2004 (+4,5%) en zal de in december 2002 vooropgestelde norm (5,4%) in 2003 gerespecteerd worden.

Het feit dat de ontwikkeling van de loonkost in 2003-2004 binnen de norm blijft, betekent niet dat er geen probleem is, reageert Agoria. 'Indien de loonkost per uur in de industrie 100 bedraagt in België, is dit gemiddeld 91 voor de groep Duitsland, Frankrijk, Nederland, Verenigd Koninkrijk en Italië', verklaart Paul Soete, de afgevaardigd bestuurder van Agoria.

De knelpunten voor de patronale federatie zijn onder meer de sociale lastenverlagingen die in de norm in rekening worden genomen 'met het doel correcties te voorkomen'. 'De lastenverlagingen zijn bedoeld om de competitiviteit van de ondernemingen te stimuleren. Wel, indien je die verlagingen compenseert met loonsverhogingen, zal men dat doel nooit bereiken', legt Soete uit.

'De loonnorm is niet geloofwaardig', voegt hij eraan toe. De oorzaak is de ouderdom van de gegevens die de OESO gebruikt voor haar definitie en het probleem van de gepresteerde uren. 'Over dit onderwerp beschikken wij niet over de cijfers van de voorgaande jaren, noch die over de komende jaren', becommentarieert Agoria.

'Men zou de norm kunnen afschaffen en terugkeren naar vrije onderhandelingen, maar dan dient, van werkgeverszijde, duidelijk het probleem van de indexatie gesteld te worden', geeft Soete een alternatief aan.

'De basisidee is te komen tot een akkoord over de omvang van die loonhandicap. Nadien kunnen de maatregelen gelanceerd worden om de achterstand te dichten', vervolgt de Agoria-bestuurder die onder meer een loonmatiging evoceert naast de verlenging van de arbeidsduur of nog een vermindering van de lasten.

20712931

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud