Agridec boekt hoogste winst ooit in 2006

De vastgoedgroep Agridec kon over 2006 een nettowinst boeken van 5,2 miljoen euro. Dat is goed 8 procent meer dan een jaar terug en het hoogste niveau ooit. Agridec keert geen dividend uit, zo blijkt uit een financiele publicatie in de krant De Tijd.

(tijd) De groep verkoopt haar niet-strategische financiele activiteiten.

Agridec is het onderwerp van een overnamebod. FIB Properties, een dochter van Fortis Insurance Belgium, legt 204 euro per aandeel op tafel. Het belang van de Fortis-dochter in Agridec steeg recent tot 33,65 procent, nadat zij de aandelen van de meerderheidsaandeelhouders SFE en SE overnam. Het overnamebod start op 16 april en loopt tot 27 april 2007. Als FIB Properties na afloop van het bod meer dan 95 procent van de aandelen in handen heeft, wordt overgegaan tot een uitkoopbod op de overige aandelen.

De vastgoedgroep kon de voorbije twaalf maanden 5,1 miljoen euro huurgelden binnenrijven, tegen 4,6 miljoen euro een jaar terug. Dat is een stijging van 11,6 procent op jaarbasis. De financiele activa van de groep daalden lichtjes (-3,7 procent) tot 3,3 miljoen euro. De nettowinst van de groep werd ook gesterkt door een uitzonderlijke winst van 0,6 miljoen euro op de verkoop van een Brussels kantoorgebouw. Het courante resultaat kwam uit op 5,1 miljoen euro, tegen 5,4 miljoen euro in 2005.

Kandidaat-overnemer FIB Properties wil dat Agridec zich voortaan enkel bezighoudt met onroerende activa. Om die reden verkocht Agridec onlangs zijn niet-strategische financiele activiteiten. Het gaan om deelnemingen in Agridec America en CODIC International. Ook de participaties van het Zwitserse bijkantoor in durfkapitaalfondsen werden van de hand gedaan. Agridec ontving 29,8 miljoen euro bij de verkoop van deze niet-strategische activiteiten, goed voor een meerwaarde van 7,2 miljoen euro.

Voorzitter en gedelegeerd bestuurder Gilbert Ekierman diende zijn ontslag in vanwege de machtsverschuivingen binnen de groep. Hij wordt tijdelijk vervangen door Xavier Pierlet, die wordt voorgedragen door FIB Properties.

Agridec kiest ervoor geen dividend uit te keren. Over de verwachtingen voor 2007 wordt met geen woord gerept.

Dieter Snoeck dieter.snoeck@tijd.be

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud