Ahold boekt fors verlies in derde kwartaal

(tijd-nieuwslijn) - Supermarktconcern Ahold heeft over het derde kwartaal van 2004 een nettoverlies gerealiseerd van 166 miljoen euro, tegen een verlies van 100 miljoen euro in het derde kwartaal van 2003. Dat heeft het bedrijf woensdag bekendgemaakt.

Analisten hadden gemiddeld gerekend op een winst van 46,2 miljoen euro. Per aandeel bedroeg het verlies 11 eurocent, evenveel als vorig jaar.

De supermarktketen leed een bedrijfsverlies (ebit) van 37 miljoen euro in het derde kwartaal. In dezelfde periode vorig jaar realiseerde Ahold nog een bedrijfswinst van 34 miljoen euro. Ahold realiseerde een omzet over het derde kwartaal van 11,961 miljard euro, een daling van 8,3 procent.

Het resultaat in het derde kwartaal van 2004 werd volgens Ahold negatief beïnvloed door waardeverminderingen voor materiële en immateriële vaste activa van 87 miljoen euro, een bijzonder verlies van 87 miljoen euro vanwege de ICA AB aandelentransacties, een toevoeging aan de schadereserve voor eigen risico bij de Amerikaanse activiteiten van 43 miljoen euro en een impairmentlast van 43 miljoen euro met betrekking tot een lening aan Ahold's Spaanse joint venture Luis Paez.

Het bedrijfsresultaat voor waardevermindering, afschrijving van goodwill en bijzondere posten (ebita) daalde van 184 miljoen euro naar 79 miljoen euro. Exclusief de waardevermindering van 87 miljoen euro en de verzekeringslast van 43 miljoen euro, kwam de ebita uit op 252 miljoen euro. Analist Stefaan Genoe van Petercam stelt in een eerste reactie te hebben gerekend op een ebita van euro 260 miljoen euro.

Ahold handhaaft de verwachtingen voor 2004. Het bedrijfsresultaat voor waardeverminderingen, afschrijving van goodwill en bijzondere posten van US Foodservice in Amerikaanse dollars in 2004 positief zijn en niet later dan 2006 het resultaat van 2002 overtreffen.

Het desinvesteringsprogramma ligt volgens Ahold op schema om aan het einde van 2005 te kunnen worden afgerond. Volgens financieel directeur Ryopponen zal de supermarktketen tegen het einde van 2004 1,5 miljard euro hebben binnengehaald uit deze desinvesteringen.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud