Advertentie

Ahold geeft aandeelhouders 1 miljard euro meer terug

Ahold geeft 1 miljard euromeer terug aan aandeelhouders dan eerder aangekondigd. Waar het supermarktconcern eerder 2 miljard euro wilde uitkeren, is dat nu 3 miljard euro. Dat heeft het bedrijf donderdag bekendgemaakt bij de presentatie van zijn jaarcijfers. De teruggave geschiedt middels een aandeleninkoop.

(tijd/beten) - Het geld voor de aandeleninkoop moet komen van de verkoop van US Foodservice. Begin november vorig jaar zette Ahold dit onderdeel in de etalage. Toen wist het bedrijf nog niet op welke manier het geld zou terugvloeien in de zakken van de aandeelhouders. Ahold meldt overigens niets over de voortgang van het verkoopproces in zijn persbericht.

Uit de opbrengst van diverse andere desinvesteringen wil Ahold 2 miljard euro gebruiken om schulden af te lossen. Naast US Foodservice is Ahold namelijk ook van plan zijn Tops-supermarkten in Amerika af te stoten. Een deel van de Tops-winkels is al van de hand gedaan. Er resteren nog circa tachtig te verkopen filialen.

Ook wil de onderneming zijn winkels in Polen en Slowakije afstoten en zich terugtrekken uit Portugal door zijn 49%-belang in de joint venture Jeronimo Martins Retail te verkopen. De Poolse supermarkten zijn inmiddels al verkocht, aan het Franse Carrefour.

Wat de cijfers betreft, maakte Ahold een nettowinst bekend over het vierde kwartaal van 239 miljoen euro, tegen 108 miljoen euro een jaar eerder. Analisten gingen uit van een winst van 172,7 miljoen euro. De winst per aandeel belandde op 0,15 euro.

Het bedrijfsresultaat kwam uit op 199 miljoen euro, vergeleken met 292 miljoen euro in laatste kwartaal van 2005. Analisten rekenden hierbij op 296,3 miljoen euro.

Over heel 2006 realiseerde Ahold een stijging van de nettowinst van 120 miljoen naar 899 miljoen euro. Het bedrijf behaalde een verwaterde winst per aandeel van 0,57 euro.

De operationele winst over het afgelopen jaar bedroeg 1,29 miljard euro, vergeleken met 248 miljoen euro in 2005.

Omzetcijfers maakte Ahold al eerder dit jaar bekend. Het supermarktconcern behaalde in het vierde kwartaal een omzet van 10,38 miljard euro, een daling van 3 procent vergeleken met de 10,7 miljard euro in dezelfde periode een jaar eerder. Over heel 2006 nam de omzet toe van 43,98 miljard euro tot 44,87 miljard euro.

Ahold keert opnieuw, zoals verwacht, geen dividend uit. Wel is het van plan om over 2007 een dividend uit te keren an houders van cumulatief preferente aandelen. Het laatste gewone dividend werd uitgekeerd over 2001 en bedroeg toen 0,73 euro.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud