Air France-KLM geïnteresseerd in overname Alitalia

©AFP

Air France-KLM wil Alitalia overnemen. Dat heeft de luchtvaartmaatschappij donderdag bekendgemaakt. De Frans-Nederlandse luchtvaartgroep zal hierover een 'niet-bindende' intentieverklaring sturen naar de raad van commissarissen van Alitalia.

(betten) - Air France-KLM voegt toe dat Alitalia meerderde biedingen heeft ontvangen. Aan het eind van het jaar zal de Italiaanse maatschappij een partij gaan kiezen waarmee ze exclusief in onderhandeling gaat. 'Dat zal leiden tot een sterk bod', zo schrijft Air France-KLM.

'Deze belangrijke stap in het Europese consolidatieproces heeft niet allleen voordelen voor de passagiers, maar voldoet ook aan de verwachtingen ten aanzien van economische en financiële stabiliteit. Dat is inclusief de doelstelling van een return on capital employed van 8,5% voor het eind van het boekjaar 2009/2010', aldus Jean-Cyril Spinetta.

Door samen te gaan met Air France-KLM en het doen van investeringen, is Alitalia in staat om een bedrijfsplan te ontwikkelen dat in lijn is met het bestaande 'Overlevings- en Transitieplan' van de onderneming. Om dit plan succesvol in te voeren, rekent Air France-KLM op de steun van het personeel.

Doel van het plan is dat Alitalia weer marktaandeel terugwint in Italië. Binnen de groep zal een groot aantal bestemming worden voorgesteld van en naar Rome. Daarmee wordt Rome voorgesteld als een nieuwe 'hub', naast Schiphol in Amsterdam en Charles de Gaulle in Parijs.

De Italiaanse overheid wil haar belang van 49,9% in het verlieslatende Alitalia te verkopen. Een eerdere poging mislukte vanwege gebrek aan serieuze belangstellenden.

Air France-KLM heeft altijd aangegeven interesse te hebben voor Alitalia, maar de Italiaanse luchtvaartmaatschappij moet eerst aan een aantal voorwaarden voldoen de maatschappij bereid is om in gesprek te gaan.

Alitalia is al lid van Sky Team, het samenwerkingsverband tussen luchtvaartmaatschappijen waar ook Air France-KLM deel van uitmaakt.

Foto afp

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud