"Air France-KLM wil Italiaanse markt niet inpalmen"

"Ik heb niet de ambitie de Italiaanse markt in te palmen. Ze interesseert me, maar men kan geen hold-up plegen op een markt." Dat heeft Jean-Cyril Spinetta, de voorzitter van de fusiegroep Air France-KLM, zondag verklaard op de Franse radiozender Europe 1.

Spinetta werd er gepolst over een mogelijke alliantie tussen zijn maatschappij en de Italiaanse luchtvaartmaatschappij Alitalia.Alitalia kent moeilijke tijden. De maatschappij verwacht dit jaar een verlies dat nog hoger is dan vorig jaar, toen een nettoverlies van 167 miljoen euro in de boeken kwam.

Air France-KLM, in 2004 ontstaan uit de fusie van de twee nationale luchtvaartmaatschappijen, liet donderdag weten dat ze een eventuele fusie met partnermaatschappij Alitalia onderzocht. Voor dit huwelijk zou er wel een diepgaande herstructurering moeten gebeuren bij Alitalia.

Spinetta herhaalde zondag dat het opzet voor een fusie zich nog in een "voorbereidende" fase bevindt. "Ik ben verantwoordelijk voor 100.000 medewerkers. Ik wil hen niet in een absurd avontuur meenemen. Een overname mag niet tot een verarming van de groep Air France-KLM leiden, noch arbeidsplaatsen kosten of jarenlange moeilijkheden veroorzaken", aldus Spinetta.

Vrijdag hebben de Franse president Jacques Chirac en de Italiaanse premier Romano Prodi in de marge van de Frans-Italiaanse top in Toscane een fusie tussen de luchtvaartbedrijven besproken. Chirac noemde de toenadering "wenselijk", Prodi toonde zich meer gereserveerd en vroeg "naar de ware intenties" van Air France. De Italiaanse staat controleert 49,9 procent van Alitalia.

Foto Bloomberg

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud