Airbus A380 breekt vleugel tijdens test

(belga) - Airbus A380, het grootste passagiersvliegtuig ter wereld, zag tijdens een extreme belastingtest een vleugel afbreken. Toch zijn de ingenieurs er gerust op: de eerste opleveringen die voorzien waren vanaf eind dit jaar, komen niet in gevaar door het incident. De koers van het aandeel van moedermaatschappij EADS zakte na het nieuws van de breuk 15 procent, maar herstelde nadien opnieuw.

De A380 bij de voorstelling aan het grote publiek. (foto: afp)

Bij de test werd de neus van de vleugel met 7,4 meter omgebogen, alvorens er een scheur optrad, aldus Airbus. Dat is de 'ultimate load', of 1,5 keer de belasting die de vleugel ondervindt bij een normale vlucht (limit load). 'We zijn in principe tevreden met het resultaat van de statische onderzoeken', luidt het bij Airbus. Men vindt ook dat deze zaak niet teveel aandacht verdient. 'Bij zo een extreme belasting is zoiets niet verrassend. We hebben er vertrouwen in dat we aan de toelatingsvereisten zullen voldoen.' Airbus wees erop dat de vleugel tot 1,45 keer de limit load kon dragen.

De A380 wordt het grootste passagiersvliegtuig ter wereld. De ontwikkeling van de superjumbo heeft meer dan 10 miljard dollar gekost. Er werken ook een pak Belgische bedrijven mee aan de ontwikkeling. De levering van het eerste toestel wordt verwacht voor eind dit jaar, iets later dan eerst gepland was.

Tot op heden hebben al zestien luchtvaartmaatschappijen in totaal 159 exemplaren besteld. De voorbije maanden werd de A380 aan talrijke tests onderworpen, aan de grond en in de lucht. In totaal moeten 2.500 vlieguren worden afgelegd. Er volgt nog een belangrijke evacueringstest: daarbij moeten binnen 90 seconden alle 873 passagiers het vliegtuig kunnen verlaten. Deze test wordt eind maart in Hamburg uitgevoerd.

Op de beurs van Parijs stijgt het aandeel van EADS, de moedermaatschappij van Airbus, met 2,3 procent tot 31,8 euro.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud