Airbus presenteert nieuwe versie van A350

De nieuwe ceo van Airbus, Christian Streiff, heeft maandag op de luchtvaartbeurs van Farnborough bij Londen een nieuwe versie van het langeafstandsvliegtuig A350 voorgesteld. Concurrent Boeing haalt dan weer voor miljarden orders binnen.

(belga) Het nieuwe model heeft een grotere romp dan de eerste versie. Het nieuwe toestel, de A350 XWB (Xtra Wide Body), zou volgens Streiff tegen medio 2012 in gebruik kunnen worden genomen. Maar eerst moet moedermaatschappij EADS het licht op groen zetten; dat zou begin oktober moeten gebeuren.

Sinds vorig jaar werkt Airbus aan de A350, als concurrent voor de succesvolle B787 Dreamliner van Boeing. Het vliegtuig biedt plaats aan 250 à 300 mensen. Maar de klanten reageerden teleurgesteld op het design van het vliegtuig -ze vonden het te klein- en dus moesten de ontwikkelaars herbeginnen.

Het succes van de A350 is van groot belang voor Airbus. De vliegtuigbouwer kreeg de afgelopen weken kritiek van beleggers en klanten wegens problemen met zijn A380, het grootste passagiersvliegtuig ter wereld. De levering van dat vliegtuig is na technische problemen met een half jaar uitgesteld. Het aandeel van Airbus kreeg klappen op de beurs en twee Franse topmanagers moesten opstappen.

Boeing

Op dezelfde beurs in Groot-Brittannië was er goed nieuws voor de Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing. De Qatarse luchtvaartmaatschappij Qatar Airways plaatst een bestelling voor 20 langeafstandstoestellen B777, voor een bedrag van naar schatting 4,9 miljard dollar. Ook de Indonesische lowcost-maatschappij Lion Air bestelde 30 toestellen 737-900ER voor een bedrag van zo'n 2,2 miljard dollar.

Boeing en Airbus zijn in een strijd verwikkeld op de snel groeiende vliegtuigmarkt.

(foto belga)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud