Advertentie

Airbus stelt voorstelling herstructureringsplan uit

Vliegtuigbouwer Airbus heeft de voor dinsdag geplande voorstelling van zijn herstructureringsplan uitgesteld. Het uitstel komt er omdat de verschillende landen waar de Europese constructeur aanwezig is, het nog niet eens geraakt zijn over de werkverdeling voor het nieuwe vliegtuig, de A350 XWB.

(belga) Dat heeft Airbus maandag bekendgemaakt in een persbericht.

Dinsdag was een vergadering van de ondernemingsraad gepland bij Airbus, waar het besparings- en herstructureringsplan voorgesteld zou worden. Zondagavond werden de werken aan het plan "Power8" bij de raad van bestuur van EADS (de moederholding van Airbus) echter stilgelegd, zo luidt het. "De vergadering zal in de loop van de volgende dagen hervatten, met als onderwerp de werkverdeling voor de A350 XWB tussen de landen." Dat toestel is het toekomstige langeafstandsvliegtuig van Airbus.

Volgens de Franse zakenkrant Les Echos zouden in het kader van "Power8" in totaal 10.000 tot 12.000 arbeidsplaatsen verdwijnen, bij zowel Airbus als bij onderaannemers die in de productiecentra van Airbus werken. Doel is om tegen 2010 5 miljard euro te besparen en daarna 2 miljard euro per jaar. Bij Airbus zelf werken momenteel zowat 55.000 mensen, bij de onderaannemers nog eens 30.000.

De besparingen zijn een compensatie voor de vertragingen bij de nieuwe jumbo A380, die leidden tot extra kosten, en de zwakke koers van de dollar ten aanzien van de euro.

De voorzitter van Airbus, Louis Gallois, benadrukt in het persbericht "de noodzaak om heel snel een oplossing (nvdr. voor de reorganisatie van Airbus) te vinden die de nationale belangen overstijgt". "Airbus kan de inwerkingtreding van Power8 niet langer uitstellen", besluit Gallois.

De herstructureringen bij Airbus zouden ook gevolgen kunnen hebben voor Belgische bedrijven die leveren aan de vliegtuigbouwer. Bij Belairbus, een Belgisch consortium van fabrikanten van onderdelen voor Airbus, luide het maandag dat het nog te vroeg is om de gevolgen inzake werkgelegenheid in te schatten. Tot Belairbus behoren de bedrijven Sonaca (Gosselies), Asco Industries (Zaventem) en Eurair (Brugge).

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud