Airbus wil A320 bouwen in China

De Europese vliegtuigfabrikant Airbus zou zijn populairste vliegtuig A320 gaan assembleren in Tianjin, een kuststad in het noorden van China. Dat kondigde Airbus donderdag aan. Met een aanwezigheid in China hoopt het bedrijf nog meer te kunnen profiteren van de 'boomende' vliegtuigmarkt in het land.

(belga) Een definitieve beslissing over de Chinese fabriek is er nog niet. Die zal afhangen van de 'haalbaarheidsstudie', verklaarde Airbus donderdag in een persbericht. Uiterlijk in september van dit jaar zal de knoop worden doorgehakt.

Het zou de eerste Airbus-assemblagefabriek buiten Europa worden. De andere staan in Toulouse en in Hamburg.

De fabriek in Tianjin zou in 2008 operationeel kunnen zijn. De bedoeling is om tegen 2011 maandelijks vier toestellen van de band te laten rollen. Kostprijs voor het project: 7 miljard euro, aldus Chinese media. Er zouden 600 jobs gecreëerd worden.

Tianjin kreeg de voorkeur boven Shanghai, Zhuhai en Xian wegens zijn gunstige ligging, in de buurt van Peking. Tianjin ligt aan de kust en dus is transport van onderdelen over water eveneens mogelijk. De stad verklaarde zich ook bereid zijn luchthaven uit te bouwen en een derde start- en landingsbaan voor Airbus te reserveren.

De vliegtuigmarkt in China is in volle expansie. Door de economische groei en een groeiend toerisme, nemen steeds meer mensen het vliegtuig

Foto: Belga

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud