'Alcoholmisbruik op werkvloer kost jaarlijks 2,2 miljard'

(tijd) - Alcoholmisbruik doet zich voor in vijfentachtig procent van de Belgische bedrijven. Dat kost ons land gemiddeld 2,2 miljard euro per jaar. Dat blijkt uit een licentiaatsonderzoek bij 265 bedrijven.

Ongeveer achthonderdduizend Belgen kampen met een alcoholprobleem. Daarvan is zeventig procent aan het werk. Ook in de bedrijfswereld is er dus alcoholmisbruik. In 70 procent van de bedrijven komen werknemers wel eens dronken op het werk, in 40 procent van de ondernemingen worden werknemers soms dronken op het werk en in 76 procent van de bedrijven blijven werknemers af en toe afwezig ten gevolge van hun drinkgedrag.

Probleemdrinkers zijn vaker en langer ziek en minder productief. Ze veroorzaken meer arbeidsongevallen en leveren werk af van mindere kwaliteit. Ze hebben ook een negatieve invloed op de sfeer op de werkvloer en het bedrijfsimago.

Het alcoholmisbruik op de werkvloer kost de samenleving jaarlijks gemiddeld 2.2 miljard euro, waarvan een derde (733 miljoen) ten laste is van de bedrijfswereld.

Bedrijven die alcohol toelaten op de werkvloer, worden meer geconfronteerd met probleemgebruikers dan bedrijven die een nultolerantie hanteren. Een andere factor die meespeelt, is sociale controle. Bedrijven met minder dan vijftig werknemers worden minder geconfronteerd met probleemdrinkers.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud