Algemene stakingsaanzegging bij De Post

(belga) - De drie vakbonden bij De Post hebben met onmiddellijke ingang en in gemeenschappelijk front een algemene stakingsaanzegging ingediend. Die heeft betrekking op alle personeelscategorieën, maakten het ACOD, ACV en VSOA donderdag bekend.

Volgens ACOD-ACV-VSOA geldt de stakingsaanzegging voor de hele duur van de sociale onderhandelingen die op 13 oktober starten.

Omwille van de 'vertrouwelijkheid van de gesprekken' weigerden de vakbonden meer duidelijkheid te geven over de motieven van de actie. Maar in de mededeling stelden ze dat 'de explosieve inhoud van de informele informatie' van de directie (...) tot hevige reacties zou leiden bij het personeel. In een brief aan het personeel spreken de vakbonden van chantage van de directie en wijzen ze erop dat de gewaarborgde tewerkstelling in het bedrijf op de helling dreigt te komen.

Volgens onze informatie zou de directie van De Post bij het informeel gesprek teruggekomen zijn op een project van vermindering van de arbeidsduur tot 36 uur per week. Die maatregel voedt de vrees dat er banen zullen sneuvelen.

Ondanks de dreigende taal vanwege de vakbonden is er op 13 oktober een onderhoud voorzien met de directie. De vakbonden zullen aan dat gesprek deelnemen, zei Jean-Claude Balland (ACOD) aan het persagentschap Belga.

Vakbonden en directie van De Post onderhandelen al maanden over een reorganisatie binnen het postbedrijf, onder andere via de invoering van Georoute, een computerprogramma dat de postbedeling efficënter wil doen verlopen.

De stakingsaanzegging van het gemeenschappelijk vakbondsfront verstrijkt op 15 oktober maar de vakbonden sluiten niet uit dat er al nationale acties komen vanaf 13 oktober.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud