Alitalia dreigt uit IATA te vliegen

‘Alitalia behoort tot een kleine groep leden die we van nabij volgen’. Dat zei Giovanni Bisignani, directeur-generaal van IATA, de grootste en invloedrijkste beroepsvereniging van internationale luchtvaartmaatschappijen. IATA treedt onder meer op als clearinghouse voor het verrekenen van tickets van passagiers die met meer dan een maatschappij vliegen.

(tijd) - Alitalia dreigt binnen enkele maanden uit dit systeem te vliegen, als de financiële toestand niet verbetert, zo zei Bisignani op een internationale persdag in Genève. Maar Bisignani, die in de jaren 90 zelf aan het hoofd stond van de noodlijdende nationale luchtvaartmaatschappij, hoopt dat de regering snel een investeerder vindt voor Alitalia.

Vandaag doet de raad van bestuur van de luchtvaartmaatschappij een voorstel aan de regering. Minstens drie groepen dienden een bod om de 49 procent van de overheid in Alitalia over te nemen. De grootste kanshebber lijkt een consortium rond Air France-KLM. De regering zou voor het jaareinde de knoop doorhakken.

Bisignani zei nog dat de sector dringend verder moet consolideren. ‘De luchtvaart telt wereldwijd meer dan 1.000 spelers, dat is veel te veel. Geen enkele sector is dermate gefragmenteerd’. Volgens de directeur-generaal moet daarom het systeem van bilaterale akkoorden sneuvelen dat vandaag nog altijd de basis is voor de internationale luchtvaart. 'In welke sector moet je eerst een verdrag sluiten tussen twee staten om je diensten te mogen aanbieden', vroeg Bisignani zich af? GUM

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud