AMD ziet nettowinst met 76 procent stijgen

De Amerikaanse chipproducent Advanced Micro Devices (AMD) heeft in het derde kwartaal van 2006 een nettowinst geboekt van 134,5 miljoen dollar, een stijging van 76 procent ten opzichte van 76 miljoen dollar in de vergelijkbare periode een jaar eerder.

(tijd) De stijging is te danken aan hogere verkopen van chips voor pc's en zakelijke servers.

Per verwaterd aandeel steeg de winst van 0,18 dollar tot 0,27 dollar. Analisten hadden gemiddeld gerekend op een winst per aandeel van 0,24 dollar.

AMD behaalde in het derde kwartaal van 2006 een omzet van 1,33 miljard dollar, een daling van 11,3 procent ten opzichte van de vergelijkbare periode vorig jaar toen de omzet 1,52 miljard dollar bedroeg. De omzet van het derde kwartaal van 2005 is inclusief 516 miljoen dollar aan omzet uit de inmiddels verkochte geheugenchip-divisie. Analisten gingen eveneens uit van een omzet van 1,3 miljard dollar. Exclusief deze desinvestering steeg de omzet met 33 procent.

De chipproducent sprak bij de tweedekwartaalcijfers zelf de verwachting uit dat de omzet in het derde kwartaal wat hoger zou zijn dan in het tweede kwartaal. In het tweede kwartaal van 2006 bedroeg de omzet 1,22 miljard dollar.

De operationele winst daalde met 8 procent tot 119 miljoen dollar. De brutomarge bedroeg in het derde kwartaal 51,4 procent, vergeleken met 55,4 procent in dezelfde periode vorig jaar. In het tweede kwartaal lag de brutomarge op 56,8 procent. De lagere marge was volgens AMD met name het gevolg van een lagere gemiddelde verkoopprijs voor desktop-processoren.

AMD verwacht dat de vraag naar zijn producten in het vierde kwartaal seizoensmatig sterk zal zijn en dat de omzet in het vierde kwartaal hoger zal zijn dan in het derde kwartaal.

Foto Belga

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud